Årsmöte ÖBF.

Östergötlands båtförbund årsmöte hölls på Lövstad slott den 17 mars år 2001. Som värd för mötet var Munkeboda båtklubb som ligger i Norsholm utanför Norrköping. Ordförande i båtklubben Sture Bång informerade om båtklubbens verksamhet. Klubben har sin vinteruppläggning och klubblokal i samhället Norsholm vid sjön Roxen. De flesta av medlemmarna har sina båtar i Östersjön på sommaren och får åka kanalen varje vår och höst för att komma till vinteruppläggningen. Några småbåtar är kvar på sommaren i sjön Roxen. Han informerade också om namnet Munkeboda som är det gamla namnet för Norsholm. Sture Bång informerade även om fordonsnavigering.

 

Särskild inbjuden till årmötet var Clas-Göran Österlund VD för Götakanalbolaget. Han informerade Göta kanals verksamhet. Han berättade att kanalen kommer att satsa mycket på miljön under en 2 års period. Genom att förse avlopp som ansluter till kanalen med trekammarbrunnar, förse gästhamnar med toasug samt båttvätt för båtbottnar vid kanalens mynningar kommer kanalen att bli ännu mer miljövänlig. Han informerade också om de nyheter man kommer att erbjuda till år 2001. Man kommer också att satsa mycket på barnen. En figur kommer att dyka upp mera är nämligen Göte Grävling som ska underhålla barnen. . Han nämnde också andra nyheter som t ex kyrkbåtsrodd i kanalen. Kanalen är nu muddrad och klarar ett djup på 2,8 meter.

 

 

Innan årsmötesbehandlingen informerade ÖBF:s ordförande Hans Wetterlind om IT- verksamhet och de framtida planer som finns att kunna använda IT i förbund och lokala klubbar. Harald Mårtensson informerade miljöarbetet inom förbundet och SBU. Han informerade om samarbetet mellan sjöfartverket, länsstyrelsen i Östergötland angående toa frågor. Under år 2000 hade Harald gett ut en enkät hur båtfolket använder båttoan. Det visar sig att 75% av de som har bobåtar i regel går upp på land och gör sina behov. Det verkar som om myndigheterna har lyssnat på oss säger Harald. ÖBF har också fått utmärkelsen "miljöbästa" båtförbund år 2001 för de arbete som förbundet och anslutna båtklubbar har bidragit med när det gäller miljön.

 

Årsmötet behandlade de obligatoriska frågorna såsom fastställande av verksamhetsberättelse, beviljande av ansvarsfrihet för styrelsen samt val av ny styrelse och övriga funktionärer för nästkommande år. Vidare beslöts att årsavgiften för år 2002 ska vara oförändrad. Även tre motioner från Askersunds Segel & Motorbåtsklubb behandlades.

 

 

Eftersom det var frågan om nyval av styrelsefunktionärer fick vi två nya styrelsemedlemmar Anna Lindvall Kinda BK och Britt Axellson Linköpings MBK. Avgående styrelsemedlämmar var Jan-Åke Pettersson och Tore Nilsson.

 

Tore Nilsson som avgick i styrelsen har varit med i förbundets styrelse sedan 1979. Han har verkat som kassör, vice ordförande och säkerhetsbesktbesiktningsansvarig mm. "Herr Nilsson" den vithårige mannen med det lika vita skägget känner nog de flesta igen som har båtanknytning. Han har lagt ner hela sin själ i förbundet och varit verksam 22 hela år. Gamla ordförande Owe Edlund berättade en massa roliga saker som hänt under de gångna året. Tore kommer nu att vara med som suppleant i valnämnden.

 

Av Alexander Johansson ÖBF