Årsmöte år 2002 för Östergötlands Båtförbund.

 

Årsmötet hölls i Karlsborg med Carlsborgs Segelsällskap som värd. Östergötlands Båtförbund (ÖBF) har blivit samlingsorgan för båtklubbar i större delen av Vättern från Hjo upp till Askersund och ned till Visingsö. Klubbarna ligger inom inte mindre än fyra olika län. ÖBF är sedan några år tillbaka medlem av Vätterns Vattenvårdsförbund. ÖBF bevakar även tillgång till sopmajor inom intresseområdet i Vättern.

 

Harald Mårtensson redogjorde för aktuella miljöfrågor om bland annat bottenfärger och föreskriften om fartygsgenererat avfall..

Han påpekade att Östersjöstrategin omfattar inte bara Östersjön utan även hela västkusten. Skarvproblemen ökar alltmer i Vättern. På öarna Fjuk, Åholmen och Sandön i Östergötlands län får bekämpning ske. Länsstyrelsen i Örebro län hävdar att det inte finns några skarvproblem i naturreservatet, som upptar större delen av norra Vättern. Detta stämmer ej med verkligheten enligt flera talare.

 

Från ordförandekonferensen i SBU, där Harald Mårtensson deltog, redovisades de motioner som lämnats in till Unionen. Frågan om obligatorisk båtförarutbildning redovisades och diskuterades, utan krav på avslag. Från konferensen framfördes också argumentet att båtlivet är en mycket viktig rekreationskälla med cirka 2 miljoner utövare. Fritidsbåtlivet bidrar med 4 500 miljoner till BNP. Samhällets kostnader för båtlivet är blygsamma 35 miljoner enligt Statens Offentliga Utredningar med Torkel Sölve som ensamutredare. Idag är kostnaden något större enligt Sjöfartsverkets äskande. Båtlivet bidrager med 1 300 miljoner i skatter på bränsle med mera till statens intäkter. En fråga om medlemsavgiften får höjas för att säkra utgivningen Båtliv, som i nuvarande låga annonskonjunktur går med förlust, ledde ej till några protester.

 

Årsmötet valde till ny ordförande Jan-Olov Zetterlund, Askersund SMK, efter Hans Wetterlind, som varit ordförande i 6 år. I övrigt nyvaldes Christer Torstensson, Kolmårdens BK, till suppleant. En år 2001 lämnad motion från Askersunds SMK om regionalisering av ÖBF:s verksamhet hade utretts av styrelsen och av tre alternativ bifölls utredningsförslaget att bibehålla nuvarande basorganisation. Som försvar för en något underbalanserad budget framfördes att förbundet har onödigt stora tillgångar och bör avsiktligt minska ned dessa. Kommande styrelse fick i uppdrag att långsiktigt skapa balans i budgeten.

 

OLOF NIRS