Minnesanteckningar förda vid ÖBF:s förbundsråd i Linköping 1997-11-15

 

 

l .Ordförande Hans E Wetterlind hälsade välkommen efter det att välkomstkaffe serverats.

 

Deltagarna fick presentera sig själva. Samtliga anmälda utom två från Stegeborgs Båtklubb var närvarande. Totalt var det 41 personer som representerade 20 klubbar i förbundsdistriktet.

 

2. Inga inledande frågor. Ordet överlämnades till Alexander Johansson, Stegeborg, som höll före­drag om Sjöfartsverkets kusthandböcker. Verket har under beslut att inget ytterligare arbete ska läggas ner på dessa publikationer. Föredragshållaren vädjade om att klubbarna påverkar Sjöfartsverket att agera för uppdatering och nytryck av publikationema som är till stor nytta för det fria båtlivet.

 

3. Fem st kusthandböcker om inlandsvatten och kanaler lottades ut. Vann gjorde:

 

             Ove Edlund                 lott nr 3l

             Paul Bevervik              lott nr 12

             Lars-G Eriksson          lott nr 40

             Lars Lennfalk              lott nr 5

             Arne Telroth                lott nr 30

 

4.Valberedningens ordförande, Ove Edlund, informerade om valberedningsarbetet och påpekade vikten av att klubbarna lämnar förslag på kandidater till styrelseledamöter och funktionärer/upp­dragsinnehavare. Brev om detta kommer inom kort att tillställas alla klubbar inom distriktet.

 

5. Meteorolog Håkan Samuelsson från SMHI höll ett synnerligen intressant och uppskattat föredrag om olika vädertypers uppkomster och utdöenden och om varför vädret är som det är runt vårt jordklot. Vidare informerades om SMHI:s mycket omfattande informationsverksamhet på affärs­basis till olika intressegrupper, inte minst till sjöfarten. Vi fick också veta att SMHI har gjort väderprognoser ända sedan 1881. Prognoser till allmänheten på radio från 1924 och via TV sedan 1957.

 

6. Lunch.

 

7. Intern information från förbundsarbetet.

 

a.Ove Edlund informerade om Svenska Sjö:s försäkringsverksamhet. 17 försäkringsombud från förbundets klubbar var på plats.

 

Svenska Sjö har en broschyr som behandlar båtklubbsförsäkringen. Denna bör finnas på varje klubbkansli. Se sedan över klubbens försäkringar. Här kan finnas 1.000‑lappar att spara. Beställ genom Svenska Sjö. Bjud gärna också in en representant från försäkringsbolaget, t ex Roland Ek, till klubben för ett försäkringsmöte för styrelse och medlemmar. Beställ också publikationen SvenskaSjö:s rapporter som ger råd och tips.

 

Svenska sjö fyller i år 30 år. Ca 55.000 fritidsbåtar är försäkrade hos dem. Man uppskattar högt försäkringsombudens arb.te i kubbarna och premierade dessa med ett stiligt armbandsur som överlämnades till de närvarande ombuden av Ove Edlund.

 

b. Redogörelse från unionsrådet som hölls i Stockholm. Harald Mårtensson informerade om unionens verksamhet, organisation och ekonomi samt icke minst viktigt vilka förmåner de båtägare har som är medlemmar i klubbar som är anslutna till ÖBF och SBU. Detta framgår av Bilaga 1.

 

c. ÖBF:s budgetuppföljning för innevarande år och kommande budgetförslag lades fram av Harald Mårtensson. Mindre diskussioner kom till stånd, men dessa rörde mindre kostnader och kunde betraktas som petitesser.

 

Medlemmarna framställde önskemål om att ÖBF blir stödjande och ständig medlem i Sjöräddningssällskapet. OBF emotser en motion i ärendet till årsmötet den 28:e februari för beslut.

 

d. Sjöräddningssällskapet ger båtklubbsmedlemmar anslutna till ÖBF och SBU en extra rabatt för medlemskap i Sjöräddningssällskapet och assistanspaketet Trossen. Detta totala medlemskap kommer att kosta Kr 400.‑tår. Något att satsa på för klubbmedlemmarna tycker vi inom OBF. Se Bilaga 2.

 

e. Tore Nilsson höll anförande om sjökort och framtida sjökortsarbeten.

 

Sjökort över Roxen är under utarbetande. Ebbe Svensson i Linköpings SS berättade om att 1.000 kort trycks upp för försäljning från april 1998. Sjöfartsverket kommer också att låta detta kort ingå som en del i Göta Kanalkortet.

 

SBU vill att vi gemensamt propagerar för att alla båtägare anmäler sina båtar till det frivilliga båtregistret. Båten kan anmälas till detta samtidigt med försäkringsanmälan. Försäkringsbolagen gemensamt svara ju för frivilliga registret. Låt oss visa att vi som båtägare kan sköta detta själva utan inblandning av statliga myndigheter med tvångsåtgärder.

 

Tore uppmärksammade om texten på baksidan av inbjudan till årsmötet som gått ut till klubbarna. Det handlar om besiktningsmännens arbete och utbildning.

 

f. Turen kom nu till Thord Gustavsson som meddelade från ungdomssektionen.

 

Ungdomsarbetet måste ta fart på allehanda sätt med, början för småknattarna t ex med sjölivets motsvarighet till Mulleskolan. För oss heter han SJOPIGGE. Glöm inte heller brädseglare och andra ungdomsverksamheter.

 

SBU och ÖBF kräver att varje klubb tillsätter en ungdomsansvarig - ung eller gammal - som är villig att företräda ungdomsintressena och att arbeta för en utbyggd ungdomsverksamhet. Båtlivet måste ju leva vidare under ordnade förhållanden och ungdomen är framtiden.

 

Klubbarnas ungdomsansvariga ska anmälas med namn och adress på klubbrapporten som ska inlämnas till ÖBF vid årsskiftet.

 

g. Miljö var också Thord Gustavssons gebit.

 

Man har kunnat konstatera att trivselmiljön på kobbar och skär som besöks av båtfolket generellt sett blivit sämre under senare år. Framförallt är mängden toalettpapper som belamrar markerna i ökande. Kan det månne bero på att de nya båtentusiasterna till stora delar är ägare till styrpulpet­båtar för dagsutflykter som saknar toalettutrustning ombord? Har dessa nya båtägare fångats upp av klubbarna och kommit med i gemenskapen? Kanske är en värvningskampanj och miljökampanj något att satsa på igen. Thord delade ut varsin miljöspade till deltagarna som en liten påminnelse Någon antydde att man kanske ska påverka nybåtköpama genom båtförsäljarna att erbjuda någon typ av miljöpaket för att verka till en bättre miljö längs våra kuster.

 

h. Motionerna som kommer att lämnas till Unionens båtriksdag 1998 redovisades.

 

8. Övrigt. ÖBF uppmanades att brevledes informera SBU om att båtklubbarna som är anslutna till ÖBF icke accepterar att personnummer införes i medlemsregistren.

 

Ett enigt förbundsråd anser att båtlotteriet skall läggas ner.

 

Förbundsrådsdeltagarna önskar att en ÖBF funktionärslista utarbetas och distribueras till klubbarna efter årsmötet 1998.

 

Klubbarna uppmanades att inlämna motioner till årsmötet.

 

9. Inga ytterligare frågor.

 

10. En bukett blommor överlämnades till Tore Nilsson som tack för att han med 2 timmars varsel ställde upp som ÖBF:s delgat vid unionsrådet efter det Pallander hastigt anmält sig sjuk.

 

11. Avslutade ordförande årets förbundsråd och inbjöd till eftermiddags kaffe.

 

Lars-G Eriksson / TF sekreterare