Förbundsråd ÖBF

Östergötlands båtförbund hade sitt förbundsråd i Linköping närmare bestämt på Scandic hotell Den 20 november 1999. På möte samlades från 25 st. representanter från förbundets klubbar. På mötet diskuterades ekonomi, familjemedlemskap, förmåner mm. Det diskuterades också om anslutning till SBU:s och Föreningsparbankens båtklubbskonto. Genom att vara ansluten till SBU:s båtklubbskonto kan den lokala båtklubben förutom att ha förmånlig ränta för sina konton även låna pengar till bryggor, båthus mm eller till annan verksamhet till förmånlig ränta.

 

Harald Mårtensson informerade om länsstyrelsens utredning om miljö och hushållningsprogram för skärgårdsområdet. Förutom att Harald är kassör är han också ÖBF:s representant i samverkansgruppen för miljö. Han meddelar att remissvar ska lämnas in till länsstyrelsen senast den 17 december 1999 som redovisar föreslag på åtgärder som berör båtlivet.

 

Alexander Johansson vice ordförande höll föredrag om NFB:s (Nämnden för båtlivsutbildning) intygsbok och vilket kursutbud som finns. Deltagarna på möte fick möjlighet att själva räkna ut tidvatten för att kunna komma in i en hamnen St Peter port på ön Guernsey som ligger mitt i engelska kanalen. Genom att använda tidvatten tabeller kunde deltagarna konstatera att det behövdes hela 6 meter vatten för att komma in i hamnen och att det bara kunde ske 2 timmar före och efter högvatten.

 

Göta kanals nya VD Clas-Göran Österlund var särskilt inbjuden till förbundsrådet. Sedan maj 1999 har han varit VD för kanalen. Han informerade om hur han har tänkt sig att göra kanalen attraktiv. Genom att vara främst med miljö, öka aktiviteten kring kanalen samt göra kanalen spännande räknar han med att det ska bli attraktiv. Han kommer även att rikta budskapet om kanalen till kvinnor och barn. Genom denna markandsförning räknar Clas-Göran att det ska bli flera besökare både båtfolk och landkrabbor. Clas-Göran vill också få bort den gamla stämpeln att Göta kanal är ett "skilsmässo dike" genom att kalla kanalen "kärlekens kanal". Som han sa, varför inte gifta vid någon intilliggande plats föra att sedan segla på kanalen för att testa om äktenskapet håller. Hans engagemang och skicklighet gjorde föredraget till mycket uppskatta och roligt inslag.

 

ÖBF:s ordförande Hans Wetterlind uppmanade alla styrelsemedlämmar i anslutna båtklubbar att skicka representanter till ÖBF:s förbundsråd och årsmöten. Hans tycker att det är viktigt att så många som möjligt kan deltaga. På detta sätt kan många synpunkter komma fram varvid klubbens verksamhet förbättras.

 

Årsmöten år 2000 kommer att vara lördagen den 4 mars och förbundsrådet för samma år kommer att vara den 18 november.

 

Av Alexander Johansson ÖBF.