Minnesanteckningar från ÖBF s förbundsråd 2001

 

 

Till förbundsrådet i Linköping den 17 november var 29 representanter från 17 medlemsklubbar anmälda.

 

Valberedningen påminde klubbarna att nominera representanter till klubbstyrelsen.

 

Information från unionsrådet gavs:
Harald Mårtensson: Hamnens miljöfrågor
Olof Nirs : Ramstadga för Båtkiubbar
Anders Faresjö : Fria gästplatser och Levande sjökort
Björn Axelsson: IT i SBU ( Detta hann ej redovisas på grund av tidsbrist)
Däremot redovisades båtklubbsprogrammet som SBU tagit fram och som nu finns att tillgå kostnadsfritt för klubbar. De som är intresserade ska ta kontakt med Björn Axelsson på tel: 013-147466

 

Per Eckerbom från Trygg Hansa informerade om vad som gäller i den grundförsäkring som klubbarna har när de är anslutna till ÖBFoch SBU.
Tilläggsförsäkringar kan tecknas via Svenska Sjö, dessa står klubbarna själva för.

 

Gunnar Gren från Räddningstjänsten i Linköping informerade hur den kommunala räddningstjänsten fungerar vid sjöräddning i våra insjöar runt om Linköping, om brandrisker och olika brandorsaker i våra fritidsbåtar. Han påtalade också hur viktigt det är med rätt brandsläckningsutrustning, bl.a. pulverbrandsläckare ombord.

 

Gunnar Arwidsson från Sjöräddningssällskapet SSRS berättade om deras insatser och arbete ute till sjöss, och om vikten med att ha rätt och fungerande säkerhetsutrustning ombord för att kunna överleva vid en eventuell olycka. En kort film. visades om de olika sjöräddningsbåtarna som SSRS har till sitt förfogande. Han uppmanade oss alla att stödja dess verksamhet.

 

Vid pennan

Britt Axelsson

Förbundsråd ÖBF

Östergötlands båtförbund hade sitt förbundsråd år 2001 i Linköping närmare bestämt på Scandic hotell den 17 november. På möte samlades ett 30 tal. representanter från förbundets medlemsklubbar som diskuterad de sedvanliga frågorna såsom ekonomi, förbundsfrågor mm.

 

Harald Mårtensson vice ordförande, samt suppleant i SBU:s styrelse informerade om miljö i våran skärgård. Han informerade också om de miljömöte som ÖBF arrangerade den 27 oktober i Motala. Harald visade även stolt upp det intyg om att ÖBF blivit utsedd till bästa miljöförbund år 2000.

 

Olof Nirs informerade om SBU:s förslag om nya stadgar för lokala båtklubbar. De stadgar som finns i dag måste förnyas och ersättas för att anpassas för dagens behov. Stadgarn som tas fram är till för att hjälpa de lokala båtklubbarna att skriva sina egna stadgar. D.v.s. en slags handbok.

 

I år hade hela 3 föredragsållare bjudits in till förbundsrådet. Först ut var Trygg Hansas representant Peter Eckerbom. Han informerade om SBU:s och Svenska sjö:s klubbförsäkring. Klubbförsäkringen är till för medlemmar, styrelsefunktionärer mm och omfattar ansvar- och sakförsäkring. På mötet dikterades hur olika försäkringar gäller mm.

 

Eftermiddagen inleddes med att Gunnar Gren från kommunens räddningstjänsten Linköping informerade hur den kommunala räddningstjänsten fungerade vid sjöräddningsfall. Han informerade också om hur man ska undvika brand i en fritidsbåt. Gunnar rekommenderar alla båtägare att införskaffa en brandvarnare och placera den i båten.

 

Gunnar Arwidson från Sjöräddningssällskapet höll att föredrag om sjöräddning runt våra kuster. Han visade även upp statistik från sjöräddningsfall. Den vanligaste orsaken är grundstötning tätt följt med maskinhaver. En del maskinhaveri berodde på att det saknade bränsle eller att det kommit in föroreningar i bränslet. De vanligaste grundstötningarna inträffar bara 2 sjömil från hemmahamnen också.

 

Gunnar berättade också sjöräddningens historia samt de nyförvärv med båtar som var på gång. Han berättade även att det kanske skulle kunna bli en ökning med tre nya stationer under år 2002. Var de ska placeras är ännu för tidigt att säga.

 

Innan mötet var slut informerade ÖBF:s kassör Björn Axelsson om det nya båtklubbs-programmet som håller på att introduceras. Programmet som bygger på Access kommer att vara kostnadsfritt för de lokala båtklubbarna. Programmet kommer att underlätta det administrativa arbetet för alla. Björn har även nyligen varit på en kurs för nya programmet. Han kommer efterhand att även utbilda användare i de lokal båtklubbarna.

 

Av Alexander Johansson ÖBF.