Förbundsråd 25 november 2006 i Linköping


Östergötlands Båtförbund har haft ett välbesökt och uppskattat förbundsråd i Linköping. ÖBF:s ordförande Harald Mårtensson berättade att Hästholmens Båtklubb åtagit sig att vara värd för kommande årsmöte den 24 mars 2007 i Hästholmen.


Meteorolog Bo Nordenram gav tips om hur man ska tolka väderleksutsikter givna i radio, VHF och på Internet (SMHI). Han poängterade vikten av att lägga översikten, över var låg- och högtrycken finns samt deras rörelseriktning, på minnet. Om den lokala prognosen där man befinner sig inte stämmer exakt så kan man genom att iaktta förändringar i vindriktning och barometerstånd ändå få grepp om väderutvecklingen. Han gav även tips om Internetsidor om vindutveckling (www.windfinder.com , www.windguru.cz , www.meteo.icm.edu.pl , www.yawp.info).


Måns Lindell, limnolog vid länsstyrelsen i Jönköping och halvtid arbetande för Vätternvårdsförbundet, redogjorde för Vattenvårdsplan 2006-2012 för Vättern. Planen upptar även åtgärder sträckande sig fram till 2020. Ett av målen är att Vättern ska fortsätta att vara en högklassisk dricksvattentäkt. Skyddszoner ska upprättas där så behövs i tillrinningsområdena. Alla korsningar mellan väg-bäck eller väg-å har dokumenterats. Men även påverkan från friluftslivet ska utredas och där kommer även båtlivet in. En kartläggning av hamnar och båtklubbar kring Vättern har gjorts. ÖBF, som är medlem i Vätternvårdsförbundet, har ett mycket bra samarbete med Måns Lindell i dessa frågor. Trots vissa problem som minskade fiskmängder, vars orsaker inte är klarlagda, såg Måns Lindell positivt på utvecklingen i Vättern. Kvicksilverhalten som ökade kraftigt från 1960 minskar nu liksom halten av PCB och dioxiner. Pappersbruken runt sjön har kraftigt minskat sina föroreningar. Siktdjupet är nu nästan på samma nivå som det var 1880. Någon övergödning finns inte. En teori bland flera är att den minskade fisktillgången beror på att sjön är för näringsfattig. Sedimentprover visar att för flera hundra år sedan var näringshalten något högre än den är idag.


Valberedningen inom ÖBF framförde behovet av ett större intresse från klubbarna att nominera namn. Efter ett kort grupparbete framkom att klubbarna och dess medlemmar har alltför dålig insikt i vad en styrelsemedlem i ÖBF arbetar med. Idéer framfördes hur detta kunde åtgärdas. En sådan var att upprätta enkla befattningsbeskrivningar. För nomineringar till nästa årsmöte 2007 ska klubbarna lämna förslag till ÖBF:s valberedning senast den 15 december.


Ingmar Granlind, Granlind Miljö & Teknik AB, Öregrund, visade bilder från mer eller mindre äventyrliga lyft och transporter av fritidsbåtar. Det inspirerade till konstruktion av en båtvagn som kan köras ner i vattent ("slamkrypare"). En ramp i vattnet behövs. Denna är gjord av plåtspont som används vid markförstärkning och kan i de flesta fall läggas direkt i sjön utan större underarbeten. Vagnen har en egen motor och styrs sladdlöst från en fjärrkontroll. Upphängningen av båten kan regleras så att båten alltid vilar horisontellt även om marken lutar. Idag finns vagnar av flera storlekar och har exporterats till bland annat Malaysia, Mexico och Spanien. Även den svenska militären kund.


Alexander Johansson gav tips om utrustningar för att höja sjösäkerheten och Tomas Kindstedt redogjorde för SBU:s program för klubbadministration. En beskrivning av detta program finns på SBU:s hemsida, www.batunionen.com, under rubriken Organisation, välj sedan Dokument (IT demo).


Avslutningsvis meddelade Harald Mårtensson att i budgeten för 2007 har de traditionella årliga bidragen till de fem räddningsstationerna inom ÖBF:s verksamhetsområde dubblerats med anledning av hundraårsjubileet för SSRS. Vidare har 10 000 kronor reserverats för ett ungdomsstipendium att utdelas år 2007. Stipendiet kan sökas av båtklubbar med framgångsrik ungdomsverksamhet.


OLOF NIRS