Rapport från Samverkanskonferens om Kustvattenmiljön i Västevik
2006-03-22

 

Västervik anordnade den 22 mars en samverkanskonferens för att bygga nätverk mellan olika intressenter med intresse av att förbättra kustvattenmiljön i södra Östersjön. Valet av datum beror på att FN instiftade Världsvattendagen den 22 februari 1993. I år arrangerades konferenser i Stockholm, Göteborg och Västervik. Konferensen hölls i det renoverade Västerviks museum på Kulbacken. Det var ännu inte helt färdigt utan den officiella invigningen blir den 16 juni i år. Då kommer det även att bli ett naturrum där. Ämnet lockade över 100 deltagare, vilket var fler än arrangören vågat hoppats på. Ett tiotal korta föredrag hölls om aktuella projekt längs kusten. Grupp diskussioner inom olika intresseområden avslutade dagen

 

Först visades en film om Tjusts undervattensmiljö, den kommer att visas på Naturum när det öppnas. Filmen kommer också att vara möjlig att låna för att visas på lokala möten. Filmen visade på en del positiva förändringar i det kustnära perspektivet, det har börjat att växa igen på de tidigare helt döda bottnarna.

 

Lena Kautski från Stockholms Marina Centrum, pratade om övergödningen – det största hotet mot Östersjöns kustmiljö.

Några punkter som hon tog upp: Algblomning har alltid förekommit. Det sker en vårblomning av kiselalger som utnyttjar näringen som förs ut av vårfloden. Detta är bra för livet i vattnet. Men under de senaste femtio åren kommer det ut näring hela året via våra avlopp. Detta ger ett näringshaltigt vatten hela året och därför kan cyanobakterierna blomma under sommartiden med större mängd än tidigare. Hon tyckte att vattentoaletten var en ”tveksam” uppfinning.

Algerna finns med samma volym varje år, men syns normalt inte. Vid fina somrar, varmt och lugnt, flyter de up till ytan och flyter in mot någon kust. Vid dåliga somrar, blåsigt och kallt, samlas algerna inte alls i samma koncentration. Synd att det inte är tvärt om….

Fisket har också en stor inverkan på balansen av livet i vattnet. Mycket förenklat:
mycket rovfisk – lite småfisk – mycket djurplankton – lite växtplankton.

Få rovfiskar – mycket småfisk – lite djurplankton – mycket växtplankton – algblomning.

 

Lena berättade att på 1940 talet växte blåstången på 10 meters djup, detta har förändrats så att nu finns den bara ned till 2 -3 meters djup, men det har vänt och blivit bättre de senaste åren i kustmiljön. I djupa Östersjön kommer det att ta mycket längre tid innan förbättringarna kommer att börja synas.

 

Niklas Holmgren från Vattenmyndigheten Södra Östersjöns vattendistrikt med säte på länsstyrelsen i Kalmar, presenterade den nya myndigheten som ska se till så att inget vatten försämras, utan ska förbättras. Myndigheten är indelad i fem distrikt. Det är avrinningsområdena som styr indelningen. Grundvattnet ingår också. Myndigheten startade 2004 och ska under 2006-2007 kartlägga och analysera den ekologiska statusen för vattenområdet. Bedömningarna ska vara lika inom EU och styrs av Vattendirektivet. Myndighetens beslut går ej att överklaga!

Information finns på : www.vattenmyndigheterna.se

 

 

Ett flertal lokala projekt presenterades. Samtliga kunde visa upp förbättringar många genom ganska enkla åtgärder. Genom att öppna upp för genomströmning, kunde vikar som hade blivit avsnörda med vägbankar, få en mycket bättre vattenkvalité och få fisken tillbaka.
Andra åtgärder är att inventera enskilda avlopp som ligger inom vattendragens närområde och sedan stimulera till förbättringar. Ett hushåll producerar ca 30 ton avloppsvatten / år. Kan detta tas om hand på land så blir näringen en resurs istället för ett problem, som det blir om det släpps ut i vattnet!

 

Man kan konstatera att Östersjön inte mår bra! Den kan inte vänta. Vi måste sätta in åtgärder där det gör störst nytta. Mycket är på gång och mycket är redan gjort. Detta visar sig i de närmaste kustområdena där förbättringar kan ses. Siktdjupet har ökat, tången har kommit tillbaka på många ställen. Men det tar tid innan det ger resultat i själva öppna Östersjön där det som görs nu kanske inte visar resultat förrän om 30 år.

 

Linköping 06-04-02

 

Harald Mårtensson