Sjösäkerhetskurs Arkösund 14 maj 2011Efter ett års uppehåll har Östergötlands båtförbund tillsammans med skepparna vid sjöräddningsstationen vid Arkösund genomfört ännu en sjösäkerhetskurs.På kursen som skedde den 14 maj deltog ett 20 tal personer från olika båtklubbar anslutna till ÖBF. 


På förmiddagen höll Alexander Johansson information för kursdeltagarna om radar, GPS och även gamla tiders möjligheter till navigering.


Räddningsskepparna höll en mycket informativ information om flytplagg och överlevnadsutrustning

Deltagarna fick också information om hur man vårdar och hanterar uppblåsbara räddningsvästar och vad man bör tänka på vid införskaffande sådana.

En ordentlig genomgång av övriga typer av västar gjordes också.På eftermiddagen gav vi oss iväg (lite försenade) från Arkösund med destination Lammskär vi delade upp oss i två grupper, då varje båt har begränsat utrymme för passagerare. Tyvärr fanns det ingen möjlighet att alla

skulle få köra båtarna, men vi fick en bra insikt i instrument och navigering

av skepparna på väg ut till och ifrån ön.


Väl framme fick kursdeltagarna lära sig överlevnad i kallt vatten En praktisk övning genomfördes där deltagarna iklädda överlevnadsdräkter fick träna på att kravla sig upp i en livflotte. En mycket uppskattad övning.


Att komma upp i livflotten kan ställa till problem. Är man redan utmattad kan det vara mycket svårt att komma upp i livflotten.

I stort sätt har man bara en chans, alla krafter går åt och det gäller att ge allt vid första försöket att komma upp på flotten enl. Göran Johansson och Jim Karlsson på SSRS


Deltagaren fick även prova på att tända varningsbloss. Tyvärr fanns ingen möjlighet att skjuta nödraketer då vinden låg på från sjön vilket innebar stor risk för brand i det torra gräset på Lammskär.

Kursen avlutades för dagen efter en snabb färd till Arkösund kl 17.00


Alla deltagarna fick säkerhetskursen inskriven i sin NFB:s intygsbok.


Jan Nyman