Sjösäkerhetskurs i Arkösund 2012


Ett 20 tal personer från olika båtklubbar samlades på söndagsmorgonen den 13 maj vid Arkösund för att delta i Östergötlands Båtförbunds utbildning ”Sjösäkerhet” som utfördes i samarbete med sjöräddningsstationen i Arkösund. Vädret för dagen var strålande sol och en vattentemperatur på 10 – 12 grader. 


Kl 09.30 samlades alla deltagare i samlingslokalen ”Skärgården” i Arkösund för att få en teoretisk genom gång av sjösäkerhet och hur man navigerar med elektroniska hjälpmedel såsom GPS.  

Själva kursen inleddes med att Alexander Johansson och Jan Nyman informerade om Östergötlands båtförbunds verksamhet samt att skepparna Jim Karlsson och Christer Falk informerade om sjöräddningssällskapets verksamhet. 


Nytt för i år var att informera om lagar och föreskrifter som gäller för fritidsbåtar. Vidare informerades om CE-märkning av fritidsbåtar samt när ett fartyg kan räknas som ett handelsfartyg. 


Ett intressant ämne för i år var också sjösäkerhet. Deltagarna fick information om olyckor som inträffat med fritidsbåtar samt hur dessa kan undvikas. En vanlig orsak till olyckor är att man helt enkelt trillar i vattnet när man ska hoppa i land, att vara förberedd och att man har en räddningsstege monterad på båten kan vara livsavgörande. Det är också viktigt att stegen inte är fastbunden, det ska helst finnas ett snöre som sitter fastmonterad i stegen som man kan nå från vattnet om av misstag hamnar i vattnet. Genom att dra i snöret fälls stegen ned, det gäller då att stegen inte är fastbunden. Vidare berätta Jim Karlsson om intressanta olyckor som inträffat i området.  

Den teoretiska delen avslutades med att deltagarna utbildades i GPS-navigering. 


Eftermiddagen bestod av praktiska delar där man fick klä på sig en sk. en timmes dräkt. Att sedan simma ut och försöka att ta sig upp på en räddningsflotte var något som alla tyckte var dagens höjdpunkt. De som gjorde en simtur och försökte komma upp i flotten fick känna på hur besvärligt det är att komma upp i flotten.  Jim Karlsson berättade att man måste ge allt för att ta sig upp i flotten. Man har i stort sätt endast ett försök på sig att ta sig upp i en räddningsflotte, vid andra försöket är man så uttröttat så det är tveksamt att man orkar ta sig upp säger Jim.


I kursen ingick även att få prova pyrotekniska hjälpmedel. Alla fick chansen att prova på att använda handbloss. Det var spännande att få hålla en sådan i handen då den brann av, det kändes som en evighet innan den brann upp. Christer Falk tipsade också om att man kan kasta i dem i vattnet, de brinner även under vattnet. 

Vid en ev grundstötning på natten kan man på detta sätt se vart det är djup så man lättare kan ta sig flott säger han.  


Alla kursdeltagare fick prova på att åka med sjöräddningssällskapets båtar räddningsbåt  90 samt deras Ribb-båt. Att få åka med ribb-båten var ett populärt, Christer som var skeppare på båten fick göra extra utflykt för deltagarna tyckte de var så roligt att forsa fram i nästan 40 knop.

  

Sjöräddningssällskapet hade även ställt upp deras svävare vid kajen för visning.  


Kursen avslutades vid 16 tiden, alla deltagare fick en stämpel i NFB intygsbok att de

med väl godkänt hade deltagit på kursen. 


Jan Nyman

Alexander Johansson


Alla samlade, Jim Karlsson informerar om de praktiska övningarna. 

Foto: Alexander Johansson


Här provar man handbloss.

Foto: Alexander Johansson


Här får deltagarna ta på sig dräkterna, det viktigt att få ur luften ur dräkten så att man inte får en felaktig flytläge.  

Foto: Alexander Johansson


Att försöka ta sig upp i flotten är en besvärlig manöver. 

Foto: Alexander Johansson


Skepparen Christer Falk redo att ge sig i väg med ett gäng i Ribb-båten.

Foto: Alexander Johansson


Sjöräddningssällskapets räddningsbåt 90. Skepparen Jim Karlsson kommer just in med ett gäng nöjda deltagare. 

Foto: Alexander Johansson