Kort rapport från Båtriksdagen 27-29 mars 1998 i Stockholm.

 

Från ÖBF representerade:
   Hans-E Wetterlind, Tore Nilsson och Harald Mårtensson

 

 

Efter samling med pytt i panna på fredagskvällen gick vi inom ÖBF igenom årsmöteshandlingarna och lade upp strategin för utskottsarbetena. Dessutom höll vi ett improviserat AU.

Lördagen började med en paneldebatt om båtlivet. Tema: Fritidsbåten och miljön på 2000-talet. Den leddes av Lasse Bengtsson och där Sören Norrby (Håll Sverige Rent) och Lassie Fordell (SBU), ställde miljökrav mot båtbranschens representanter. Internationals Bo Wernlundh, Plastimos Magnus Andersson, Volvo Pentas Leif Johansson och Nord West Yachts Benny Martinsson.
Några synpunkter som kom fram:
Båtfolket är de som kan svenskt båtliv bäst, och är säkert villiga att prova miljövänligare alternativ när de är realistiska. Man ska motivera miljövänliga åtgärder inte kommendera. SBU är ett föredöme på miljöområdet enligt Håll Sverige Rent. Toalettfrågan mest ett estetiskt problem. Man bör finansiera farlederna med hjälp av bränsleskatten. Bottenfärgerna ett svårt problem att lösa, oklart om Kemikalieinspektionens förslag på förbud fr.o.m. 1999 gäller försäljning eller även användning.
Ingen vet när och hur man ska skrota plastbåtarna när det blir aktuellt.

Samtliga Båtförbund utom Z BF var representerade på Båtriksdagen.

Vi kunde inte representera i samtliga fem utskotten med tre delegater, utan fick välja ut de som mest berörde våra motioner.

En ny Jubileumsfond instiftades. Outnyttjade medel från den gamla fonden flyttas över till den nya som ska främja projekt, som kan utveckla båtlivet, oavsett vilket område eller verksamhet det är.
På Lasse Bengtssons förslag Instiftades även en Stipendiefond som ska hjälpa ungdomar som vill satsa båtlivsutveckling

Efter lördagens förhandlingar var det dags för jubileumsgratulationer. ÖBF gratulerade med en vas. De i SBUs styrelse som ska avgå avtackades. Sedan blev det en stunds underhållning före den gemensamma middagen med efterföljande dans.

Efter middagen bjöd ÖBF traditionsenligt på vickning för särskilt inbjudna, delar av SBUs styrelse, m.fl. Denna stund gav tillfälle för helt informella diskussioner som kan visa sig viktiga i framtiden.

Söndagen inleddes med redovisning av utskottsarbetena:
Frånsett vår motion om båtlotteriets nedläggning som avslogs, tillstyrktes samtliga motioner, en del efter vissa justeringar.
Medlemsregistret ska inte innehålla personnummer utan utformas på ett likartat sätt som Svenska sjös kundregister.
Tidningen Båtliv ska komma ut med fler nummer per år, papperspriset och annonsintäkterna styr.
Skrivbordsnavigeringen ska återupptas i någon form efter utredning.

Medlemsavgifterna beslöts vara oförändrade för 1999. alltså med bibehållen 10:- krona för ungdomarna.
Budgeten fastställdes enligt förslag

Alla val skedde enligt valberedningens förslag, dock med en förändring i sista stund genom ett fyllnadsval av en revisor efter Dennis Helin som förbereder en insats i någon form av kommitté som ska hjälpa styrelsen att omorganisera SBU och kansliets arbete.?!

98-04-07 / Harald Mårtensson