Båtriksdagen 1999

 

 

Båtriksdagen för 1999 var förlagd i Malmö den 17- 18 april, närmare bestämt på Scandic Hotell, “Triangeln” som ligger mitt i centrum. Varför man valde Malmö för årets båtriksdag beror på att Skånes båtförbund firar 30 års jubileum.
Till Malmö åkte följande representanter från Östergötlands båtförbund, Hans Wetterlind, Anders Faresjö, Harald Mårtensson, Malm Thyni, Tore Nilsson, Olof Nirs och Alexander Johansson. Dessutom var Lena Augustsson och Anders Karlsson med, som respektive till styrelsemedlemmar.

 

Båtriksdagen inleddes med att Jan‑Olof Ohlander som är ordförande, hälsade samtliga deltagare välkomna till 1999 års båtriksdag och lämnade ordet till två föredragshållare.

 

Först informerade Malmö kommuns näringslivsdirektör om Skåne och staden Malmö. Sedan höll Urban Standar,som är kock, ett föredrag om matlagning i båt. Han förklarade hur man kunde tillaga en fiskrätt enkelt i båten genom att grava fisken. Samtliga deltagare hade också möjlighet att provsmaka rätten som han tillagat. Mötesdeltagarna hade även möjlighet att ställa kluriga frågor till honom om matlagning.

 

Båtriksdagen behandlade de obligatoriska frågorna, såsom fastställande av verksamhetsberättelse, beviljande av ansvarsfrihet för styrelsen, samt val av ny styrelse och övriga funktionärer för nästkommande år.

 

Deltagarna från dom olika förbunden i Sverige behandlade 3 st propositioner och 19 st motioner. Flera av propositionerna och motionerna kunde bifallas, en del med vissa justeringar. Bl.a. beslutades att medlemsavgiften till SBU skulle höjas med 2 kr. En het fråga var också budgeten för kommande år.

 

Efter avslutat möte tackade Jan‑Olov Ohlander för fortsatt förtroende som ordförande för SBU och Kent Danielsson, ordförande för Skånes båtförbund och värd för 1999 års båtriksdag tackade alla deltagare för visat intresse.

 

Efter avslutat möte, hölls information från olika representanter. Sjöräddningssällskapets representant Anders Jönsson informerade bl.a. om sjöräddning, nya sjöräddningskryssare och trossen.
Datorer. Sven Hjälm informerade om IT‑verksamhet, hemsidor mm för SBU. Han informerade också om att han håller på att planera på att ha ett seminarium för IT‑ansvariga i båtklubbarna. Sven räknar med att seminariumet kommer att kunna arrangeras om ca ett år och han informerade om den nya hemsidan som finns på
www.batunionen.com

 

Båtregister. Ordförande Jan‑Olov Ohlander informerade om regeringens framtida planer på att återinföra registrering av båtar. Jan‑Olov misstänker att det är frågan om båtskatt som regeringen vill införa. Här kommer SBU och alla båtförbund att slåss för att detta register eller båtskatt inte kommer till stånd. Sjöfart. Lars Göran Anefors chef för trafikområde Öresund informerade om sjöfarten i sundet. Under tiden som brobygget har pågått har det varit besvärligt för sjöfarande i området. Falsterbo kanal kommer att rustas upp för omkring 10 miljoner kronor. Han informerade också om att UFS och UFB, underrättelser för båtsport och sjöfarande kommer att finnas på Internet.
Historia. Sven Nylander informerade om gamla tider i unionsstyrelsen. Han berättade om att han första gången varit med på SBU:s båtriksdag 1957, som var förlagt i Karlstad. 1962 blev han invald som sekreterare I SBU. Han berättade vidare om att medlemsavgiften för båtförbunden var 50 öre per medlem och att budgeten var 11.000:-.

 

Båtbesiktning. Tommy Engvall informerade om båtbesiktning och att båtar som är äldre än 20 år ska besiktigas samt att återbesiktning sker var 5:e år. Han informerade också om hur mycket det kostar att besiktiga en båt. Mellan 150 ‑ 300:‑ kan en besiktningsman ta ut beroende på hur lång tid en besiktning tar. Ar 2000. Staffan Högardh som är kanslichef meddelade att unionsrådet ska hållas 18 ‑ 19 November samt att båtriksdagen ska hållas 1 ‑ 2 april år 2000.

 

Vid pennan

 

Alexander Johansson.