Båtriksdagen 2000

 

Båtriksdagen för år 2000 var förlagd i Stockholm den 1 - 2 april, närmare bestämt på Täby park hotell. Till årets båtriksdag deltog följande representanter från Östergötlands båtförbund Anders Faresjö, Harald Mårtensson, Malin Thyni, Olof Nirs och Alexander Johansson. Dessutom var Lena Augustsson och Anders Karlsson med som är respektive till styrelsemedlemmar.

 

Båtriksdagen inleddes med att Jan-Olof Olander som är ordförande hälsade samtliga deltagare välkomna till 2000 års båtriksdag och lämnade ordet till föredragshållare.

 

Först informerade kommunordförande för Täby, Stefan Toves om näringsliv, båtklubbar och båtliv mm i kommunen. Kommunen har ca 6 km kust och fyra båtklubbar finns på det området. Redan för 1000 år sedan har båtfarare varit i området. Det kan man se på de runstenar som finns kommunen.

 

Ebbe Gustafsson som har tillbringat sin tid med att segla på Medelhavet höll ett föredrag om intressanta platser kring Kroatiska kusten i forna Jugoslavien. Ebbe har även skrivit en hel del böcker om just segling i Medelhavet. Ebbe visade intressanta bilder från platser som han besökt samt informerade om den historia kring de platser och hur folk levde. Ebbe har också fått ett uppdrag av det kroatiska Sjöfartsverket att komplettera de Kroatiska sjökorten med beskrivningar intressanta utflyktsmål mm.

 

Årets sponsor för båtriksdagen var Stockholm radio. Arild Winge informerade om trygghet ombord nämligen sjöassistans paketet. Stockolm radio erbjuder alla fridtidsbåtsägare att teckna sjöassistans för 375:- då ingår bärgning och bogsering vid t.ex. grundstötning. I Sjöassistans ingår även ersättning för självrisk på ordinarie båtförsäkringen vid t.ex. grundstötning och kollision.

 

Även Sjöfartsverket hade två föredragshållare nämligen Göran Andersson och Åke Andersson. De informerade om de kommande föreslagna anslag till båtsporten De kommande anslagen är mycket mörka, det innebär att om dessa går igenom, att fyrar är tvungen att släckas. Dessutom är man tvingade att dra in på utprickningen i våra farleder. Detta kan innebära ett utprickningen i våra farvatten t.ex. sjö 4:an kommer att dras in. Göran och Åke uppmanade oss alla inom båtorganisationerna att kraftigt protestera så att beslutfattare ändrar sina beslut och satsar tillräckligt med pengar så att vi får behålla vår säkerhet med utprickningar och tända fyrar.

 

Båtriksdagen behandlade de obligatoriska frågorna såsom fastställande av verksamhetsberättelse, beviljande av ansvarsfrihet för styrelsen samt val av ny styrelse och övriga funktionärer för nästkommande år.

 

Deltagarna från de olika förbunden i Sverige behandla 5 st. propositioner och 8 st. motioner. Flera av propositionerna och motionerna kunde bifallas en del med vissa justeringar. Bl.a. beslutades att avgiften för medlemsavgiften till SBU skulle höjas med 3 kr. D.v.s. 31.- för enkelansluten och 26:- för dubbelanslutna. Ungdomsmedlem beslutades till 10:-.

 

SBU:s ordförande Jan-Olov Ohlander avslutade årtusendet första båtriksdagen genom att tacka alla deltagare för visat intresse. Dessutom avtackades styrelseledamot Irene Reinius-Eriksson med en fin present och blommor för den tid hon arbetat ihop med styrelsen.

 

 

Vid pennan Alexander Johansson.