Rapport från Båtriksdag på Åland år 2001

 

Deltagare från ÖBF: Britt Axelsson, Björn Axelsson, Harald Mårtensson, Tore Nilsson, Olof Nirs, Hans-Erik Wetterlind.

 

Innan båtriksdagen öppnades utdelades förtjansttecken. Tore Nilsson, ÖBF, erhöll silverplakett för sina mångåriga insatser med organisation av säkerhetsbesiktning.

 

Varje klubb har tidigare erhållit möteshandlingar med propositioner och motioner samt valberedningens förslag till val. Därför behandlas endast beslut i denna rapport.

 

Proposition 1. Budgeten godkändes. Belopp för kommittéer (nu endast klumpsumma; ska specificeras för varje kommitté) ska tas fram till unionsrådet. Uppdrog åt US att vara vaksam med Båtlivs ekonomi på grund av vikande annonskonjunktur. Beslöts att avgiften till SBU för 2002 ska vara oförändrad, dvs. 31 kronor för enkelanslutna medlemmar och 26 kronor för dubbelanslutna medlemmar.

 

Proposition 2. En genombearbetad plan med detaljerad investeringskostnad för hård‑ och mjukvara, driftskostnader/underhållskostnader, ev. underhållspersonal samt förväntade ekonomiska eller personella vinster ska tas fram till unionsrådet i höst. Förslaget ska rymmas inom 400 000.

 

Proposition 3. Riksdagen beslöt om bifall till framlagda ändringsförslag. Detta innebär att ett båtförbunds röststyrka baseras på antalet i klubbarna registrerade medlemmar där även familjemedlemmar ingår. I utskottsbehandlingen ansåg en minoritet att en familj bara skulle räknas som en röst. Men detta skulle i praktiken betyda att en hustru knappast skulle kunna betraktas som fullvärdig medlem. Nu räknas alla medlemmar i en familj med en röst per individ. Röstregler inom en klubb är som tidigare klubben helt suverän att själv bestämma.

 

Proposition 4. Beslöts att en ny upplaga av "Hemmahamnar för fritidsbåtar" ska tas fram.

 

För motionerna 1, 3, 4, 5, 6 och 8 beslöts att följa unionsstyrelsens förslag. Motion 2 ska beaktas i utredningen om proposition 2.

 

För motion 7 beslöts enligt styrelsens förslag med tillägget att ett meddelande bifogas den nu befintliga upplagan att ramstadgarna är under omarbetning. Nuvarande skrivning att en medlem kan uteslutas av styrelsen är ej bra. Det har hänt i Skåne att en styrelseordförande blivit dömd av tingsrätten att personligen betala ett skadestånd på ca 4000 kronor till en utesluten medlem som mist sin hanmplats. Uteslutning bör endast kunna ske på årsmöte enligt uppgift.

 

Styrelseordföranden Jan Olof Ohlander omvaldes. Till ledamöter på två år (halva antalet) valdes Gert Samuelsson, Owe Lindström, Ture Olsson och Viveca Stråhle. Till suppleanter på ett år valdes Göran Andersson, Tommy Engwall och Harald Mårtensson (ÖBF). Redan beslutat i behandlingen av proposition 3 att Överdomarnämnden avskaffas då den inte på senare år haft något uppdrag på grund av liten tävlingsverksamhet. Till valnämnd utsågs Gerhard Cederberg, Magnus Anderberg och Lars von Malmborg och till personliga suppleanter Bodil Johansson, Björn Malmgren och Rustan Werling.

 

Avslutningsvis antogs ett uttalande som underströk att nordiska fritidsbåtar ska kunna röra sig fritt i Norden utan byråkrati. Det finns tendenser till tolkning av Schengenavtalet så att registrering måste ske i alla gästhamnar samt att i praktiken pass måste medföras eftersom svenska identitetshandlingar ej anger nationellt medborgarskap. Den nordiska passfriheten kan vara i fara för fritidsbåtar.

 

 

Vid pennan: Olof Nirs