Båtriksdagen 2003 - Svenska Båtunionen 75 år såsom båtlivets. ryggrad

Referat publicerat på, Västernorrlands Båtförbunds hemsida.

 

Så har då Svenska Båtunionen officiellt blivit 75 år, firad av många både inom och utom organisationens led vid den bankett som följde på kvällen efter den första dagen av förhandlingar och utskottsarbeten. Helgen 29-30 mars samlades delegater från hela landet till denna stora händelse.

 

Men för att börja lite från början:

 

Öppna delen

 

Jan Olof Ohlander , ordförande i Svenska Båtunionen hälsade välkommen, förklarade Båtriksdagen öppnad  och utvecklade i sitt tal den betydelse som båtlivet har i debatten om kostnader för det allmänna. Alla de, som kräver att båtlivet skall beskattas och betala för sig, glömmer gärna eller vet inte bättre. Man borde tagit till sig det budskapet vi sänt under årens lopp om hur vi bl. a.

 

är synnerligen stora friskvårdsutövare och därmed avlastar sjukvården

 

bidrar till att vår genuina skärgårdsmiljö hålls levande

 

omsätter årligen ca 2 miljarder kronor och gör rätt för sig till sista öret

 

Ändock ropar man från skilda håll i samhället på ökade pålagor på svenskt båtliv. Ofattbart helt enkelt!

 

Jan Olof kom i sitt väl avpassade tal också in på den utveckling som är ett måste. Den målsättning som gäller är att medlemsantalet i organisationen skall växa till ca 200.000 enskilda klubbmedlemmar till år 2010. En tuff uppgift för framförallt klubbarna att värva nya medlemmar och förbunden att få med nya medlemsklubbar, som idag står utanför SBU.

 

Lars Åke Redén , chefredaktör för tidningen Båtliv, berättade därefter om tidningen Båtliv, som passade på att haka på jubiléet genom att samtidigt fylla 20 år. !983 fick den dåvarande tidningen Fritidsbåten se sig ombildas till tidningen Båtliv med väsentligt större resurser i botten. Men Lars Åke gick längre bakåt i tiden och startade med låt oss kalla det embryot till dagen Båtliv i en intressant bildshow fylld av vackra bilder och jämförande statistik över båtlivets olika tidningar i Sverige vad beträffar upplagestorlek.

 

Mats Rosander , Sjösäkerhetsrådet, höll en intressant föreläsning om rådets uppgifter, visade statistik men uppehöll sig framförallt kring frågeställningen hur man skall nå ut med sin information om säkert båtliv. Man har bedömt att bästa sättet att nå resultat år genom att vända sig till ungdomar och barn. Dessa är på ett helt annat sätt mottagliga för   säkerhetsinformation och påverkar sedan föräldrar och andra inom familjen. Därför planerar man nu att gå ut med stora kampanjer vid bl. a. ishockeymatcher i elitserien från Luleå i norr.

 

Mats presenterade och hemsidan och TV-spelet Lattjo Lajban i samarbete med de som gjort programmet för TV4. Han demonstrerade spelet och det mottogs synnerligen positivt av Båtriksdagen.

 

Så överraskade han med en liveshow med råttorna Rummel och Rabalder. Och det vill jag lova satte extra krydda på inledningen av denna Båtriksdag.

 

Sannerligen händer mycket positivt inom svenskt båtliv idag. Det är bara att tacka och ta emot.

 

Jubileumsfestligheterna

 

Under kvällens festligheter, som startade med en mingelstund i baren där champagneglasen hördes klirra mot varandra, serverades en högst smakfull meny. Men höjdpunkterna under middagen kan i princip karakteriseras såsom varande av två slag, nämligen

 

dels de otroligt skickligt gjorda radioreportagen med duktiga imitatörer, som i en följd avlöste varandra mellan talen och uppvaktningarna,

 

dels talen i sig och de presenter som 75-åringen genom sin ordförande fick motta.

 

Här måste framhållas namnet Bengt Anderhagen, ledamot i Unionsstyrelsen. Det är han som är pappan till dessa fantastiska radioreportage, som i sin roliga form speglade ett antal olika individer i Unionens historia. Det började med avsnittet där Bengt Bedrup och Rolle stolts refererade Unionslaget insatser i ishockey och fortsatte med det ena "galna" reportaget efter det andra. Auditoriet njöt i fulla drag. Egentligen glömmer man vid ett supébord med goda drycker alltför fort varje detalj, men reportaget , som vände sig ungdomen i rappform och med Bengt himselt smådansande i keps med bakåtvänd skärm, går inte att glömma liksom Hans Willnius röst och Alf Martins likaså i sina resp. avsnitt. Men vad man mest undrar över är: Vem har skrivit dessa kluriga och skrattframkallande texter?

 

Uppvaktande förbund, broder- och systerorganisationer i såväl Sverige som våra nordiska grannländer, Båtbranschen m fl. fick se sig lämpligt inordnade emellan dessa stimulerande radioreportage av historiska reportrar i "ny form". Och det blev en uppvaktning som inte går av för hackor.

 

Från vårt eget förbund uppvaktade vår ordförande Gerhard Cederberg, med den alldeles purfärska boken  Höga Kusten - Ett världsarv.

Föreningssparbankens gåva bådar gott. En spargris av modell större, som rymmer en massa goda slantar.

 

Som sagt. Denna del i firandet, fiffigt omgärdad av Bengts "radioinspelningar" satte sin prägel tror jag också på nästföljande dags förhandlingar. Besluten togs utan svårighet och i stor enighet.

 

Båtriksdagens förhandlingar

 

Lördagens förhandlingar präglades i sin helhet av behandling av historia om man nu vill betrakta allt som ligger bakom oss i tiden såsom historia. Men tillräckligt nära för att vara engagerande var i alla fall behandlingen av verksamhet och bokslut för 2002. Den som skriver detta är en "gammal uv" i SBU-riksdagar - jag har varit med om varenda riksdag sedan 1976 - och jag minns nog hur man förr var betydligt mer på bettet att ifrågasätta och ibland rejält risa, men allra oftast rosa Unionsstyrelsen. Kutym var att någon i församlingen alltid efter det att styrelsen fått ansvarsfrihet begärde ordet, tackade för det arbete man lagt ned och frammanade en applåd såsom ett understrykande tack till Unionsstyrelsen.

 

Nåväl, allt gick som på räls och i utskottsbehandlingarna under eftermiddagen tycks enigheten ha varit tämligen stor. Dock sägs från s. k. välunderrättat håll i frågan om motionerna från Västkustens och Hjälmarens BF att SBU skulle skänka 1 miljon kronor ur de s. k. BfK-medlen till en livräddningsbåt i SSRS flotta, att i det det utskott som behandlade denna fråga hördes många skott komma. Om det var kanonskott eller andra skott som brukar brista ut på våren, särskilt i solvärme som denna helg, det är oss obekant. I slutändan lyckades man dock i utskottet att "sy ihop sig" och lade ett enigt förslag till Båtriksdagens beslutande del.

 

Beslut i kort sammandrag:

 

Prop 1

Beslutades oförändra avgift för 2004, dock att avgift för enskilda ungdomar höjs från 10 till 20 kronor. Budget 2003 och preliminär budget 2004 antogs.

 

Prop 2

Beslutades att Unionsstyrelsen får nyttja högst 500.000 av de s. k. BfK-medeln för insatser att förbättra informationen angående säkerhetsbesiktning, bearbeta befintligt material för statistikframtagning, revidera de s. k. Hamnboken för fritidsbåtar, som gavs ut för ca 15 år sedan.

 

Prop 3

Beslutades att ändra stadgan så att vid Båtriksdagar skall utses dels två justeringsmän och dels två rösträknare och dessa får inte vara samma personer.

 

Prop 4

Beslutades i enlighet med US förslag att utarbeta ett dekalpaket för besiktningsoveraller att tillhandahållas förbunden och dess besiktningsförrättare. Vidare beslutades att samtidigt upphäva tidigare beslut att tillhandahålla overaller.

 

Motion 1

Beslutades i enlighet med utskottets förslag att anta motionen ang. ersättning för förlorad inkomst. Utskottet ansåg att motionen endast visade en väg att gå och att inget krav lades på SBU att gå sin egen väg utan att detta var en långsiktig åtgärd riktad emot våra statsmakter.

 

Motion 2

Motionen angåend svallvågor antogs i sin utformning, vilket även US yrkat.

 

Motioner 3 och 4

Motionen syftade till att SBU ur BfK-medel (BfK=båtförsäkringskommittén) med 1 miljon kronor skulle skapa förutsättningar för SSRS att få en ny båt. Beslutet blev att avslå motionen men samtidigt uppdra åt US att tillsammans med SSRS undersöka lämpligheten och möjligheten att skapa en fond i vilken SBU i så fall kan anslå max 100.000 kronor av BfK-medel.

 

Motion 5

Beslutades att åldergränsen för ungdom anpassas till vad som gäller enligt kpommunal och statlig norm och alltså sätts till 20 år. Beslutades även att SBU-avgiften för enskild ungdomsmedlem skall vara 20 kronor.

 

Motion 6

Beslutades att tillskapa en manual att användas av båtförbunden vid klubbars ansökan om lån.

 

Härefter förrättades val till Unionsstyrelse och nämnder varefter Unionens ordförande avtackade presidiet samt avgående ledamöter och funktionärer och förklarade Båtriksdagen avslutad.

 

I den följande förteckningen är personer med normal stil valda förra året och har alltså ytterligare ett år kvar i sin roll.

 


Styrelse:

 

Ordförande

Jan Olof Ohlander

Värmdö

 

Skattmästare

Denis Helin

Sollentuna

 

Ledamöter:

 

Gert Samuelsson

Gävle

 

Viveca Stråhle

Glanshammar

 

Sten Olsson

Piteå

 

Harald Mårtensson

Linghem

 

Bengt Anderhagen

Stockholm

 

Göran Andersson

Norrköping

 

Lasse Bengtsson

Ljungskile

 

Suppleanter:

Britt Axelsson

Linköping

 

Tommy Engwall

Ronneby

 

Kent Danielsson

Malmö

 

Revision

 

Ledamöter:

 

Leif Eriksson

Stockholm

 

Lars Levijn

Nacka

 

 

 

 

 

Suppleanter:

 

Lars Karlsson

Sköndal

 

Eva Kuylenstierna

Stockholm

 

Förjänstteckennämnd

 

Ordförande

Jan Olof Ohlander

Värmdö

 

Ledamöter:

Magnus Anderberg

Lidingö

 

Gerhard Cederberg

Alnö

 

Valnämnd:

 

Ordförande

Gerhard Cederberg

Alnö

 

 

Ledamöter:

 

Lars von Malmborg

Vallentuna

 

Owe Lindström

Årjäng

 

Personliga suppleanter:

Lars Erik Möller

Falsterbo

För Gerhard Cederberg

 

Bert Johansson

Huddinge

För Lars von Malmborg

 

Ulf Littorin

Storfors

För Owe Lindström