Båtriksdagen 2004

 

Antalet delegater var större än normalt genom det tidigarelagda ordförandebytet, som uppkommit genom att styrelsen visat sitt misstroende för styrelseordföranden. Till ny ordförande valdes Göran Andersson, Norrköping. Han har tidigare varit anställd vid Sjöfartsverket, men har nu ingen fast anställning där. Till ny styrelseledamot valdes Britt Axelsson, Linköping. Hon har tidigare varit suppleant. Till styrelsen i övrigt omvaldes Denis Helin, Sollentuna, som skattmästare och nyvaldes Tommy Engwall, Ronneby, och Carsten Syvestad, Stockholm. Till suppleanter valdes Kent Danielsson, Malmö, Bill Hökander, Norrtälje, och Annika Åkerblom, Göteborg. Harald Mårtensson, Linghem, ingår sedan tidigare i styrelsen. Östergötland är nu mycket väl representerat i ledningen.

 

Östergötland har erbjudit sig att vara värd för Båtriksdagen 2005 under förutsättning att den kan hållas i Östergötland utan högre kostnad än i Stockholm. Avsikten är då att utöver Östergötland presentera Östergötlands Båtförbunds verksamhet och sätt att arbeta.

 

Båtriksdagen beslöt att höja avgiften år 2005 till SBU med tio kronor till 51 kronor (46 kronor för dubbelanslutna klubbar). En anledning till denna höjning är att statsbidraget som numera fördelas av Friluftsrådet, minskat med 460 000 redan i år. En annan anledning är kraftigt minskade intäkter från Bingospel och lägre projektbidrag. Den sammanlagda avgiften till Östergötlands Båtförbund och SBU för år 2005 framgår av ÖBF: s hemsida. För att lösa unionens likviditetsproblem under det första halvåret beslöt Båtriksdagen att avgiften till SBU ska betalas med 50 % senast 1 april och resterande 50 % senast 1 juli. En faktura med två inbetalningskort kommer att skickas ut. Eftersom ÖBF betalar in denna avgift kan en tidigareläggning av klubbarnas inbetalning till ÖBF kanske bli aktuell.

 

Den motion ÖBF hade om reviderade stadgar för SBU och som SBU:s styrelse tillstyrkt beslöts att användas som utgångspunkt för en arbetsgrupp om sex personer där synpunkter från andra motioner inarbetas i stadgarna. ÖBF:s motion om enkla regler för klubbar hur de ska hantera personuppgifter bifölls. Motionen om att 450 MHz-frekvensen även fortsättningsvis ska användas för mobiltelefoni genom dess stora räckvidd bifölls. Styrelsen hade föreslagit avslag. I praktiken arbetar redan Post- och Telestyrelsen på att utnyttja frekvensen även fortsättningsvis men i digital form med 3G-teknik.

 

Kanalkonferensen år 2005 som var avsedd att hållas i Motala har flyttats till Trollhättan. Mer information finns på www.worldcanalsconference.org och www.sverigeskanaler.com. Magnus Anderberg informerade om att många små kanaler i Europa i praktiken läggs ner, genom att låga broar byggs över dem. EBA (European Boat Association) ska presentera sin verksamhet för EU i Bryssel, för att skapa större förståelse för fritidsbåtsjöfarten. Vidare informerades det om att yrkessjöfarten även fortsättningsvis kommer att ha passning på VHF kanal 16 till sjöss.

 

En arbetsgrupp som behandlade en motion om övertagande av stöldskyddföreningens båtregister avslog motionen, som också blev Båtroksdagens beslut. I samband därmed diskuterades förslag om att införa obligatorisk ansvarsförsäkring och båtförarintyg. Konstaterades att om ansvarsförsäkringen är knuten till personen som framför båten, behövs av den orsaken inget register. Om försäkringen knyts till båten, ansvaret gäller då oavsett vem som framför båten, blir läget ett annat. Ett statligt register måste vara offentligt. När den obligatoriska registreringen fanns tidigare utnyttjades det av mindre nogräknade personer att hemsöka båtägarens bostad när de såg att ägaren var ute på sjön och långt hemifrån. Bollen ligger nu hos regeringen som har fått remisser på ett av sjöfartsverket utarbetat förslag. Av redan inkommna remisser är det bara två instanser som förordar ett register. Men alla vill ha ett obligatoriskt båtförarintyg. Försäkringsbolagen är inte alls intresserade av obligatorisk ansvarsförsäkring pga. det ytterligt få antal fall per år ansvarsförsäkringe nyttjas.

 

Lassi Fordell belönades med unionens plakett i guld för sina mångåriga insatser. Han var tidigare ordförande för miljökommittén. Han informerade om sitt deltagande i SNS, Save North Sea, som är ett femårigt EU-projekt som avslutas i år. Avsikten med projektet är att höja medvetenheten om miljöproblemen i Nordsjön. 20 000 ton skräp dumpas där varje år och utgör ett kostsamt problem för yrkesfisket. Oljeproduktionen är starkt övervakad och har hittills inte förorsakat problem.

 

Staffan Högardh som arbetat på SBU,s kansli i 27 år och varit unionens generalsekreterare i många år, belönades även han med unionens plakett i guld, nu när han pensionerat sig. Han uppvaktades och tackades av många förbund. Även Östergötlands Båtförbund uppvaktade med två böcker som förhoppningsvis ska locka till besök i förbundets område, han fick även en flaska typisk östgötsk dryck till tröst.

 

Avgående ordföranden, Jan_Olof Ohlander, tilldelades unionens plackett i silver. Även Olof Nirs hedrades med en utmärkelse, han tilldelades unionens guldnål för förtjänstfullt arbete i förbundet.

 

O. N.

Förliga vindar vid årets Båtriksdag

 

 

2004 års Båtriksdag ägde rum helgen 17‑18 april i Frösundavik, Solna. 24 av landets 26 båtförbund fanns representerade. Med unionsstyrelsen, Svenska Båtunionens kansli och några gäster inräknade deltog ett drygt hundratal personer.

 

Traditionsenligt inleddes Båtriksdagen med den så kallade öppna delen där ofta någon gäst föreläser om något aktuellt ämne. Årets gäst var Lars Granath som talade om Hydrographicas sjökort i synnerhet och sjömätning i allmänhet. Ett intressant föredrag att döma av den andäktiga tystnad som lägrade sig. Jag hoppas det inte avskräckte någon från sjöfarande men jag tror det är många som håller ut lite extra från grynnorna i sommar.

 

 

När den formella delen av Båtriksdagen tog vid valdes Magnus Anderberg (KMK) och Bengt Gärde (Lidingö BF) att leda förhandlingarna. Församlingen gick igenom motioner och propositioner och varje förslagsställare fick möjlighet att plädera för sin sak. Därefter delade riksdagen upp sig på fyra utskott som under lördag eftermiddag behandlade dessa motioner och propositioner.

 

Propositionerna handlade om budget, datum för inbetalning av avgifter till Svenska Båtunionen samt

inrättande av fond hos Sjöräddningssällskapet. Budgetpropositionen antogs av Båtriksdagen vilket innebär

en höjning av medlemsavgiften med 10 kr från 2005, ungdomsavgiften blir dock oförändrad. Båtförbunden

skall betala in avgiften till Svenska Båtunionen i två omgångar, 50 % senast 30 april och 50 % senast 30

juni.                                                                                   ‑

 

Motion angående moms på båtplatser besvarades med att Svenska Båtunionen centralt skall bevaka frågan och verka för att båtklubbar inte skall bli skyldiga att redovisa moms alternativt endast de klubbar som har en omsättning större än en miljon kronor. Ett flertal motioner handlade om arbetsordningar och stadgefrågor kring demokratiprocesser inom Svenska Båtunionen. De behandlades alla i samma utskott och resultatet blev två arbetsgrupper som skall arbeta med detta under kommande år. Den ena gruppen skall revidera stadgarna och den andra skall se över arbetsordning och annat som inte regleras i stadgarna. Grupperna skall naturligtvis samordnas så att de inte arbetar med samma eller motstridiga saker. En motion om hantering av personuppgifter resulterade i att Svenska Båtunionen skall sprida information om, och betona nödvändigheten av, registeransvarig i klubbar och båtförbund. Förslag om att ta fram material för utbildning och egenkontroll av klubbhamnarnas miljö‑ och säkerhetsarbete bifölls av Båtriksdagen. Motion om att Svenska Båtunionen skall verka för att NMT 450‑nätet bibehålls antogs med tillägget att det inte har någon betydelse vilken frekvens eller teknik som används, det intressanta är ett mobiltelefonnät med stor täckning.

 

•                     Val av funktionärer resulterade i att styrelsen från nu ser ut enligt följande:

•                     Ordförande Göran Andersson NORRKÖPING

•                     Skattmästare Denis Helm SOLLENTUNA

•                     Ledamot Britt Axelsson LINKÖPING

•                     Ledamot Tommy Engvall RONNEBY

•                     Ledamot Harald Mårtensson LING HEM

•                     Ledamot Sten Olsson PITEÅ

•                     Ledamot Gert Samuelsson GÄVLE

•                     Ledamot Viveca Stråhle GLANSHAMMAR

•                     Ledamot Carsten Syverstad STOCKHOLM

•                     Suppleant Kent Danielsson MALMÖ

•                     Suppleant Bill Hökander NORRTÄLJE

•                     Suppleant Annica Åkerblom NORRKÖPING

 

 

Svenska Båtunionens tidigare ordförande Jan‑Olof Ohlander avgick i och med denna båtriksdag och avtackades med förtjänstplakett i silver. Övriga som avgick från styrelsen var Bengt Anderhagen från Stockholm och Lasse Bengtsson från Ljungskile, en kämpe som arbetat i styrelsen i många år. Nya i styrelsen är Carsten Syverstad, Bill Hökander och Annica Åkerblom.

 

 

Nästa Båtriksdag kommer att äga rum senast 16‑17 april 2005 med önskemål om att försöka lägga den en eller ett par veckor tidigare om det är praktiskt möjligt. Platsen är inte heller "spikad" men första alternativ är att Östergötlands Båtförbund blir värdar på någon plats i Östergötland.

 

 

Patrik Lindqvist, Svenska Båtunionens Kansli