Rapport från Båtriksdagen 2006

 

Båtriksdagen (BRD) inleddes som vanligt med en öppen del där skatteverket var inbjudet för att informera vad en klubb ska uppfylla för att vara ideell och allmännyttig samt vad som krävs för att vara obegränsat skattskyldig.

 

Det finns fyra huvudgrupper som är skattepliktiga

  1. Fysisk person
  2. Aktiebolag
  3. Ideella föreningar
  4. Handelsbolag
  5.  

Vissa ideella föreningar kan vara inskränkt skattskyldiga då ska följande vara uppfyllt.

  1. Ändamålskravet
  2. Verksamhetskravet
  3. Fullföljdskravet
  4. Öppenhetskravet

 

Ändamålskravet, föreningens huvudsakliga ändamål ska vara allmännyttigt.

 

Verksamhetskravet, föreningen ska i sin faktiska verksamhet uteslutande eller så gott som uteslutande (90-95 %) tillgodose föreningens ändamål.

 

Fullföljdskravet, minst 80 % av föreningens nettoavkastning över en period av fem (5) år ska användas för verksamheten. Avkastningen utgörs av fastighets-, rörelse, och löpande kapitalinkomster som enligt huvudregeln är skattpliktigt men som blir skattefri pga. Att föreningen är inskränkt skattskyldig. Även medlemsavgifter, bidrag från stat och kommun samt gåvor som är avsedda att täcka föreningens löpande utgifter anses som avkastning vid fullföljdhetsbedömningen.

 

Öppenhetskravet, föreningar får inte vägra någon inträde eller utesluta någon som delar föreningens målsättning och följer dess stadgar. Naturliga begränsningar kan godtas.

 

 

Föreningar uppfyller i princip alltid kraven för inskränkt skattskyldighet och beskattas således inte för kapitalinkomster inte heller för vissa rörelseinkomster. Skattefria rörelseinkomster är sådana som kommer från verksamhet med naturlig anknytning eller hävdvunnen verksamhet.

 

Naturlig anknytning är inkomst från verksamhet som är ett direkt led i främjande av allmännyttig verksamhet och inkomst från verksamhet som har annan naturlig anknytning till allmännyttiga ändamål. De härrör direkt från föreningens ideella verksamhet, direkt led i det ideella arbetet som service till medlemmarna och andra som deltar i den ideella verksamheten. Det enda syftet får inte vara att finansiera den allmännyttiga verksamheten, den får inte heller bedrivas som normal affärsverksamhet.

 

Hävd, verksamhet som av hävd används för att finansiera ideellt arbete. Inte tillräckligt att en enskild förening finansierar verksamhet på ett visst sätt, ideellt arbete krävs (fåtal anställda är Ok), omfattning och ekonomiskt utfall saknar betydelse, dock inte direkt konkurrens med övrigt näringsliv. Ex. bingo, lotter, basarer, danstillställningar, loppmarknader, reklam i samlingslokaler, reklam på klubbtröja eller i programblad.

 

 

 

Vid den formella delen av BRD fastslogs röstlängd och dagordning. Som vanligt genomfördes utskottsarbete för att bereda propositioner, motioner samt en framställan från stadgegruppen. Under söndagen presenterade grupperna sina rekommendationer till de samlade delegaterna och BRD, utfallet vid röstning blev som följer. (Propositioner, motioner samt framställan från stadgegruppen är utskickat till klubbarna)

 

Proposition 1.

Svenska Båtunionens budget för 2006 samt preliminär budget och medlemsavgifter för 2007. BRD antog propositionen. Detta ger oförändrade medlemsavgifter. 2007

 

Proposition 2.

Utveckling av båtklubbs- och förbundsadministration (webbaserad IT). BRD antog propositionen.

 

Proposition 3.

Hamnboken, tryckning och distribution. BRD antog propositionen.

 

Motion 1.

Handlingsplan för flytt av båtuppläggningsplatser.

BRD antog motionen och gav Unionsstyrelsen (US) i uppdrag att med hjälp av juridiska kommittén att bevaka klubbarnas intressen.

 

Motion 2.

Arvoden?

BRD rekommendation till US att undersöka om det finns alternativ teknik till resor, detta för att styrelsemedlemmar inte ska behöva resa till alla sammanträden.

 

Motion 3.

Förtydligande av text i stadgar.

BRD ansåg att motionen är besvarad i och med att de nya stadgarna träder i kraft.

 

Motion 4.

Förändring av båtlivsfonden.

BRD avslog motionen med förklaring att det är frivilligt att sätta in pengar i fonden.

 

Motion 5.

Hantering av historiska dokument.

BRD antog motionen.


Motion 6.

Inrättande av funktion för ”lobbying”

BRD avslog motionen med förklaring att SBU inte ska hålla på med sådan verksamhet.

 

Motion 7.

Allmännyttiga båtklubbar och skattskyldighet.

BRD antog motionen. En del frågor fick svar enligt ovan. Om en klubb får problem med skattemyndigheten är rekommendationen att i först hand vända sig till sitt förbund som i sin tur kontaktar SBU och dess juridiska kommitté.

 

Framställan av reviderade och ändrade stadgar för SBU.

BRD ansåg att det inte finns ett färdigt förslag att ta ställning till. BRD gav US uppdrag att färdigställa stadgan till Unionsrådet (UR) 2006. En extra BRD kan komma att förläggas i samband med UR för att kunna anta stadgan vid BRD 2007.

 

Därefter följde sedvanliga val, BRD antog de förslag som valnämnden föreslagit.

 

BRD beslutade att nästa års BRD ska hållas i Göteborg 31/3-1/4 med Västkustens BF som värd som firar 80-års jubileum under året.

 

Därmed var den formella delen av BRD avslutad och en informations och frågestund tog vid. Det finns fem (5) mycket viktiga remisser hos SBU för närvarande, de är

-         promillegräns på sjön

-         körkort på sjön

-         båtregister

-         regeringens trafikproposition

-         Svenska Sjö:s framtida bolagsform

 

SBU besvarar dessa tillsammans med övriga organisationer inom Sjösportens Sammarbets Delegation (SSD)

 

 

Vid pennan

 

 

Björn Axelsson