Stockholm 2006-03-11

 

Besiktningskonferens

 

Plats och tid

Älvsjö 2006-03-11 - 2006-03-12

Deltagare

Nelli Tornell och Alexander Johansson

 

Agenda

Information

Mötet inleddes med att Tommy Engvall hälsade alla besiktningsrepresentanterna välkomna till mötet i Älvsjö. Sven Andersson SBU säkerhetsbesiktningskommitté informerade om det nya bildspelet som besiktningsansvariga ska ta del av och ha som utbildningsmaterial i de lokala klubbarna. Utbildningsmaterialet är kopplat till bilder och presenteras i PowerPoint.

Information från Svenska Sjö

Lars von Malmberg informerade om säkerhetsbesiktning och den koppling som finns mellan besiktningskommitté och försäkringsbolaget. Lars visade statistik från försäkringsbolaget. De kan konstatera att motorbåtar som kan framföras omkring 20 knop har ökat markant.

 

Diskuterades olika försäkringsformer mm. Det är viktigt att inte jämföra fordonsförsäkringar och båtförsäkringar. En båt är sakförsäkrad och det betyder att ägaren själv får stå för sin del om båten blir påkör av en anan båt som enligt sjölagen är skyldig till händelsen.

 

Svenska Sjö erbjuder alla som har säkerhetsbesiktigar sin båtar att sänka premien med 200:- under en femårs period för att det ska bli attraktivare.

 

Diskuterades om en båt som sjunker p.g.a. en brusten skrovgenomföring ersätts av försäkringsbolaget så finns det vissa tveksamheter. Enligt Lars är det ingen yttre påverkan som orsakat händelsen utan skadan kanske inte ersätts.

 

Svenska Sjö kommer alltid att begära in säkerhetsbesiktningsprotokoll från besiktigade båtar som råkar ut för en skada. Det diskuterades vad det gäller fördelar och nackdelar.

 

Det diskuterades om att det förekommer att Svenska sjö begär att båtägare måste besiktiga sin båt trotts att det inte är det nu mera inte är ett krav. Det är flera båtägare som fått detta krav på sig. Enligt Lars får inte detta förekomma längre. Det strider mot kommitténs stadgar och Lars vill att deltagarna på mötet rapporter det direkt till kommittén.

 

Utbildningsbehov

Tommy Engvall informerade om utbildningen som utfördes under hösten 2005. En förfrågan ställdes till besiktningsdeltagarna om det fanns behov i förbunden. Överlag finns det ett mycket litet behov att utbilda nya besiktningsmän.

Nya besiktningsprotokoll

Under 2006 ska nya besiktningsprotokoll introduceras för besiktningsmännen/kvinnorna. De nya besiktningsprotokollen kommer att hanteras elektroniskt. Alla representanter fick en utbildning om hur man ska hantera besiktningsprotokollen. Besiktningsprotokollen finns tillgängliga på SBU hemsida.

 

Meningen är att deltagarna på möte ska utbilda besiktningsmännen/kvinnorna i de lokala båtklubbarna. Utbildningen bör utföras så snart som möjligt. Under en tid kommer de gamla besiktningsprotokollen att användas parallellt.

 

Marknadsföring

Diskuterades hur marknadsföringen skulle bli bättre. Under den senaste tiden har man annonserat i båttidningar och även lokalpress. Efter hand kommer det att finnas dokument att ladda hem från SBU:s hemsida som man sedan kan sätta upp vid anslagstavlor. Diskuterades också att besiktningsmän/kvinnor ska vara med på möten och informera om besiktning.

 

Diskuterades också om båtklubbar skulle kräva att båtar som låg förtöjda i klubbhamnar ska vara säkerhetsbesiktigade.

Övrigt

Tommy informerade att det finns diskussioner med andra försäkringsbolag att införa besiktningssamarbete. LF-försäkringar har visat ett visst intresse. Anledningen att det går trögt är att LF-försäkringar har olika regioner och som inte har lika riktlinjer.

 

Tommy tycker det är konstigt att försäkringsbolagen bara försäkrar en båt utan att ha några papper eller annan integritet. Det finns en viss risk att man skulle kunna försäkra en båt som i princip inte finns. Om besiktningskrav funnits skulle försäkringsbolagen få en dokumentation på båten innan den försäkras.

 

Tommy informera om att det kommer att utlysas en tävling för de lokala båtklubbarna. Den båtklubb som har flest säkerhetsbesiktningar jämfört med klubbens båtbestånd kommer att belönas med 3000:-. Andra pris blir 2000:- och tredje pris blir 1000:-.

 

Resultatet ska redovisas vid besiktningskonferensen våren 2007.

 

 

Vid pennan Nelly Tornell och Alexander Johansson