Rapport från Miljökonferens Stockholm 01-03-10/11

 

Svenska Båtunionens Miljökonferens för Båtförbundens miljöansvariga hölls i år i Älvsjö i samband med Båtmässan Allt för sjön. Den inleddes på lördagen med en allmän del som var öppen för intresserade mässbesökare.

Denna del inleddes med att Sjöfartsverkets t f generaldirektör Jan-Olof Selén berättade om sin syn på samarbetet med oss i båtlivets miljöfrågor. Han var tacksam för det arbete som utförts i klubbar och förbund med inventering av platser för serviceställen, samt den miljöenkät som skickades ut under hösten och som gav en tydlig bild av hur båttoaletterna används.

Han lovade att de föreskrifter som kommer ska tas fram i samråd med båtlivet. Reglerna ska sedan träda ikraft i den takt som vi finner möjlig och efter hur stort behovet är.
Anders Vissler Sj V. visade några bilder på hur de båtskrov, som deltog i bottenfärgstesterna, såg ut vid upptagningen i höstas. Det är helt klart att färgerna fungerar olika bra! Testerna ska pågå även i år, sedan sker en utvärdering.

Jan-Olof delade sedan ut hedersutmärkelsen Miljöbästa Båtförbund 2000, till Östergötlands båtförbunds representant Kjell Boström.

 

Lena Kautsky, prof. Stockholms Universitet, berättade sedan om hur vi påverkar det marina livet längs våra kuster. Hon är särskilt intresserad av tången livsvillkor och hur den förökar sig. Hon har också studerat havstulpanernas liv.
Lennart Söderman från Sörmlandskustens BF berättade om det projekt som han genomfört för att se om det går att bestämma havstulpanernas settlings tidpunkt. Projektet har gett lovande resultat men måste genomföras i större skala för att kunna vara till hjälp för att bestämma tidpunkten för en effektiv skrovrengöring innan havstulpanerna satt sig fast för starkt på skrovet.

 

Den öppna delen avslutades med att Stiftelsen Håll Sverige Rents ordförande Ingvar Bingman som även arbetar på Naturvårdsverket, gav sin syn på miljösamarbetet om båtliv i Sverige och internationellt.
Han pratade också om en framtida utveckling av Blå Flagg konceptet.

 

Den interna delen inleddes med en redogörelse av verksamhetsplan och aktuella frågor för Miljökommittén.
Därefter fick förbundsombuden lämna rapport över hur miljöarbetet fortgår i förbunden.

Eftermiddagen avslutades med 5 grupparbeten ute på mässan. Grupparbetsämnena var:
•Inspektera ett antal båtar på mässan med avseende på toainstallation och sopförvaringsmöjligheter.
•Gör en enkel enkät bland mässbesökarna och ställ några miljöfrågor.
•Besök båttilbehörsföretagens montrar på mässan och fråga hur de hjälper till att miljöanpassa båtlivet. •Undersök hur miljöfrågorna hanteras inom destinationsmontrarna.
•Samt en grupp som undersökte hur långt den tekniska utvecklingen för utombordsmotorerna hunnit.


Efter redogörelse för grupparbetena lämnade Björn Lagerqvist (BåtbranschensRiksförbund) en genomgång av de internationella direktiv som finns och som styr tillverkningen mot CE- godkännande.

Rolf Helgesson redogjorde för hur vindkraftsutbyggnaden i kust och havs områdena kan påverka framtida båtliv. Han pekade också ut de område som det pågår planerad utbyggnad på.

Utförliggare rapport kommer att finnas på SBU,s hemsida under Miljökommittén.

 

En intressant och givande helg tycker

 

 

 

Harald Mårtensson / ÖBF och SBU,s Miljökommitté