Rapport Ordförandekonferens I Stockholm 2003-01-18

 

Så gott som samtliga förbund hade sänt deltagare.

 

Framtidsgruppen presenterade sina överväganden. Gruppen är intresserade av att komma ut till medlemsförbunden för att diskutera området. Inom Östergötlands Båtförbund har beslut tagits att bjuda in representant från gruppen för att vid årsmötet redovisa sitt arbete.

 

Försäkringarna:

Svenska Sjö kommer att höja sina premier med ca 1015%. Största höjningen kommer att drabba båtar i fartområdet 1017 knop. Främsta orsaken är att 11 sept 2001 spiller över även på detta område. Ser man till skadestatistiken så var kostnaderna lägre 2002 än 2001 men att antalet händelser hade ökat något. Orsaken till detta var att 2001 drabbades Svenska Sjö av ett antal båthusbränder.

 

Vid mötet angavs att förhandlingar pågick för att fä rabatt på Svenska Sjös försäkringar for dem som frivilligt säkerhetsbesiktigade sina båtar. Den rabatt som är aktuell är 100:‑ kronor.

 

BåtldubbsIdrsäkringsfrågan var inte klar men det fanns bara ett bud och det är 26% höjning över hela linjen.

 

Försäkringskommitén rekommenderar att klubbarna även tar med ansvar i sin försäkring.

 

Stöldskyddsftsreningens register är i fara. Ett större försäkringsbolag har tagit beslutet att inte bidra med medel i fortsättningen. Risk finns att flera bolag följer efter. Om försäkringsbolagen drar sig undan sina medlemskap kommer kostnaden att bli orimligt stor på de kvarvarande organisationerna.

 

Verksamhetsplanen för 2003 presenterades. Inga omvälvande nyheter däremot kommer arbete att läggas ner på SBU:s 75 år. Detaljer kommer senare.

 

Förbunden rekommenderades att samarbeta i frågor som är övergripande och som inte kan tänkas medföra konkurens mellan de olika båtorganisationerna.

 

Inför avslutningen av mötet överlämnades de motioner som kommit till SBU Inför Båtriksdagen.

 

Till min stora förvåning höll sig deltagarna inom tidsramen samt att mötet avslutades kl 15,00.

 

Jan-Olov Zetterlund