Rapport från ungdomskonferensen 1-2 mars 2003

 

 

Svenska Båtunionens (SBU) ungdomskonferens 2003 ägde rum på Vikning Lines färja MS Rosella. Vi var åtta deltagare från sex båtförbund, fast vi var en liten skara lyckades vi i alla fall avhandla en hel del barn & ungdomsfrågor.

 

Efter en kort presentation av oss alla kom diskussionerna snabbt igång. Dessa började med förväntningar på verksamheten. Ett gemensamt konstaterande är att det är svårt att anordna motorbåtsaktiviteter. SBU ska samla bra idéer för hur man kan ordna motorbåtsaktiviteter för barn & ungdomar, de ska också titta över hur man ska kunna använda rorsmansmärket för barn & ungdomar. SBU ska samla in uppgifter och sammanställa dessa i en manual om vilka bidrag/stipendier som finns att söka och hur man går till väga. De ska också arbeta med att underlätta rapportering av barn & ungdomar så att vi kan få fram bra statistik och därigenom bra underlag för var det finns bra förutsättningar för ungdomsverksamhet. Detta skulle också göra det lättare att mer aktivt arbeta med båtlivets föryngring.

 

Vi kom gemensamt fram till att anläggning är helt avgörande för arrangerad barn & ungdomsverksamhet. Detta medför två saker: Vi ska verka för samverkan mellan klubbar som inte har passande anläggningar kan få möjlighet att nyttja andra klubbars anläggningar alternativt delta i andra klubbars aktiviteter. Vi ska utveckla en slags manual för hur man anpassar anläggningar för barn & ungdomsverksamhet.

 

Vi tittade lite på de olika instansernas uppdrag avseende barn & ungdom, och kom fram till detta: Båtklubbens uppdrag är att göra båtlivet attraktivt för barn & ungdom. Båtförbundets uppdrag är att göra ungdomsverksamhet attraktivt för båtklubbarna. SBU:s uppdrag är att, tillsammans med båtförbunden göra ungdomsverksamhet attraktiv för båtklubbarna.

 

Vi förbundsansvariga hade önskemål om:

 

Att kontaktuppgifter för barn & ungdomskommittén läggs ut på www.batunionen.com

 

Att skapa ett diskussionsforum på www.batunionen.com där man kan ställa och besvara frågor gällande ungt båtliv.

 

Konferensen beslutade att instifta ett pris som årligen skall tilldelas det båtförbund som lyckats bäst med barn & ungdomsarbetet. Kriterier som skall beaktas i bedömningen är mervärde och nyskapande.

 

Nästa ungdornskonferens blir 6-7 mars 2004.

 

Britt Axelsson

Ungdomsansvarig i ÖBF