Rapport från barn och ungdomskonferensen 67 mars 2004

 

 

Svenska Båtunionens (SBU) barn och ungdomskonferens 2004 ägde rum på Vikning Lines färja MS Cinderella lördagen den 6 mars - söndagen den 7 mars. Vi var nio personer från sex båtförbund Fast vi var få deltagare avhandlades det en hel del barn & ungdomsfrämjande frågor.

 

En kort presentation av båtförbundens barn & ungdomsverksamhet gjordes. Det som framkom var att det bedrivs en mycket sparsam verksamhet på det området ute i våra klubbar, med undantag från Piteå Båtklubb.

 

Bottenvikens Båtförbund rapporterade att Piteå Båtklubb har ett sjösportläger under en vecka varje år. Intresset för detta läger är mycket stort. Ett hundratal ungdomar söker varje år, men det finns bara möjlighet för ett fyrtiotal au kunna deltaga. Klubben arbetar aktivt för att öka kunskapen hos barn och ungdomar om båtliv och sjövett. De satsar stort på samarbete med kringliggande klubbar för att utveckla barn & ungdomsverksamhet. De ser till att klubbholmen blir tilltalande för barnen i form av CEmärkta lekställningar, leksaker samt badvänliga stränder.

 

 

Håkan Stenhardt från Svenska racerbåtsförbundet (SI/ERA) presenterade en satsning för att få nya utövare av motorbåtsport. SVERA har skaffat ett antal gummibåtar med motorer samt ett

 

par racerbåtar i ungdomsklasserna som de tänker ta med ut på en "roadshow".

Tillsammans med Marina läroverket har de fatt kontakt med många skolor och då informerat om möjligheten att anordna friluftsdagar med motorbåtverksamhet. Erbjudandet har tagits emot mycket positivt och man väntar sig att få komma till flera av dessa skolor. Här finns stora förutsättningar for ett bra samarbete. Svenska Båtunionens barn & ungdomskommitté kan sprida information om SVERAS "roadshow" samt fungera som kanal mellan lokala klubbar, båtförbund och SVERA.

 

Övrigt som framkom på konferensen var att fortsätta med uppdatering och förnyele av ungsomsfunktionarshandboken, att ta fram en ny "Båtklubbarnas ungdomsverksamhet" med inriktning mot att barnanpassa båtlivsanläggningar, trycks som bilaga i Båtliv. En ungdomsledarutbildning efterfrågades. Barn & ungdomskommittén kontrollerar formerna för en sådan och hur detta kan ordnas.

 

Konferensdeltagarna enades om att SBU.s Barn & ungdomspris ska tilldelas Piteå Båtklubb via Bottenvikens Båtförbund. Priset kommer att delas ut på årets Båtriksdag.

 

 

Beslut togs att en ny barn & ungdomskonferens ska hållas under år 2005.

 

 

Britt Axelsson

 

 

Barn & ungdomsansvarig i ÖBF