Rapport från Barn & Ungdomskonferensen 12-13 mars 2005.

 

 

Svenska Båtunionens (SBU) undomskonferens 2005 ägde rum på Birka Paradise lördag 12 mars - söndag 13 mars. Vi var nio personer från sju båtförbund vilket är ett förbund mer än förra konferensen. Antalet är långsamt stigande vilket känns som en trend. Enligt utvärdering blev årets konferens mycket lyckad och vi tror att deltagarantalet kommer att öka fortsättningsvis.

 

En kort presentation av deltagarna och båtförbundens barn- & ungdomsverksamhet gjordes. Det som framkom var att det bedrivs en mycket sparsam verksamhet på det området ute i våra båtklubbar.

 

Sten Olsson från Piteå båtklubb visade bilder från klubbens anläggning under deras sjösportsläger där SVERA (Svenska Racerbåtsforbundet) deltog med några racerbåtar som ungdomarna fick pröva på. Trots det dåliga vädret under veckan blev lägret mycket lyckat och uppskattat.

 

 

Det noterades att de ansökningar som gjorts avseende statsbidrag för ungdomsverksamhet helt avslogs.

 

 

Det bollades en hel del idéer om popularisering av ungdomsarbetet ute i klubbarna. Några av idéerna var: att arrangera friluftsdagar för de skolor som finns på orten, att använda "Elevens val" som en inkörsport till båtlivet, att arrangera "familjedagar" eller liknande för att öka intresset för båtlivet i allmänhet och ungdomsverksamheten i synnerhet.

 

 

I grupparbetet arbetades det med Barn- & Ungdomskommitténs måldokument.

 

Samarbete mellan SXK (Svenska Kryssarklubben), SVERA, Seglarförbundet etc, ökas i ungdomsverksamheten. SBU ansvarar för att alla förbund har en ungdomsansvarig. Förbunden ansvarar för att alla båtdubbar har en ungdomsansvarig. Regionala träffar med ombud (ombudsträffar) för aft bättre nå de ansvariga på regional och lokal nivå. "Infomatrialet läggs ut på förbunden för aft komma närmare klubbarna.

 

 

 

Ett enigt möte beslutade tilldela Mängs Båtsällskap SBU,s Barn- & Ungdomspris. Klubben får priset för dess bredd inom ungdomsverksamheten med både segling och andra verksamheter som till exempel vattenskidåkning. Priset kommer att delas ut på Båtriksdagen i Söderköping.

 

 

Beslut togs att en ny Barn & Ungdomskonferens ska hållas i mars 2006.

 

 

Britt Axelsson

Barn- & Ungdomsansvarig i ÖBF

Barn- & Ungdomskommitténs ordf. i SBU