Svenska Båtunionens Unionsråd 2002

 

Årets unionsråd hölls lördag och söndag 9-10 november på Elite Palace Hotel i Stockholm. Svenska Båtunionens ordförande, Jan‑Olof Ohlander, inledde rådet med att hälsa alla välkomna och presenterade samtidigt gästerna Ingvar Bingman från Håll Sverige Rent och Håkan Stenhart från SVERA. Han fortsatte sedan med att beskriva årets tema för unionsrådet, Framtid och Mål. Vidare tog ordförande upp ett antal frågeställningar angående Svenska Båtunionens roll, framtid, mm. Styrelsen har satt upp ett mål att öka medlemsantalet från nuvarande 150 000 medlemmar till 200 000 medlemmar år 2010. Jan-Olof Ohlander fortsatte med att presentera Hans W Berglund som tillträtt som Svenska Båtunionens kanslichef och alltså efterträder Staffan Högardh.

 

 

Ordet lämnades sedan till Arne Sahlin, ordförande i Saltsjön-Mälarens Båtförbund, för föredragning angående utförsäljning av statlig mark. Arne beskrev problemet men också möjligheten att påverka då en utredning nyligen är tillsatt. Unionsrådet kom överens om ett gemensamt uttalande i ärendet, se pressmeddelande. Alla båtlivsfunktionärer uppmanas att arbeta opinionsbildande både lokalt och nationellt. Vi har stora möjligheter att uppvakta utredningen då utredningsgruppen ännu inte träffats och arbetet inte ännu är igång.

 

 

Efter Arne Sahlin fick Ingvar Bingman ordet. Ingvar är ordförande i Stiftelsen Håll Sverige Rent och även direktör i Naturvårdsverket. Han informerade om att Naturvårdsverket nu är friluftsmyndighet och att ett friluftsråd nu kommer att tillsättas. Ingvar talade varmt om att båtägare bör föra individuell Blå Flagg som är ett slags individuell miljöcertifiering. Kampanjen "Ett skräp om dagen" fortsätter och en bra princip, menar Ingvar; är att vi tar hand om det skräp vi hittar när vi tar den "obligatoriska" promenaden efter dagens båttur. I samband med detta informerade Ingvar Bingman om en kampanj benämnd "Save the North Sea". Denna kampanj handlar framför allt om att försöka stoppa nedskräpningen av Nordsjön.

 

 

Arne Sahlin tog åter ordet och presentérade IT-kommitténs arbete. Arne tillsattes som ordförande i IT-kommittén efter Båtriksdagen i år. Kommittén la tidigt fast ett arbetsprogram för året och även på lite längre sikt och Arne gick kort igenom vad som gjorts och vad som kommer att göras. Han påminde förbundsrepresentanterna och närvarande kommittérepresentanter om de frågor IT- kommittén sänt ut och att han snarast vill ha svar på dessa. IT-kommittén har lagt ett förslag till styrelsen om förnyelse av kansliets datorutrustning. Vidare beskrev Arne IT-kommitténs syn på "båtlivets webbserver". Han ville testa om IT- kommitténs syn på nämnda projekt stämde med församlingens bild. Åsikterna var, som alltid i detta ämne, många men huvudspåret verkar vara rätt. Grundtanken är att minska administrationen inom hela organisationen och det är detta ändamål som styr hela utvecklingen av projektet.

 

 

Göran Andersson som är ordförande i Framtidsgruppen presenterade en del av gruppens tankar och frågeställningar om Svenska Båtunionens framtida mål och organisation. Dessa frågor lämnades "hängande i luften" inför det kommande grupparbetet.

 

 

Gerhard Cederberg informerade om valnämndens arbete och påminde förbundsrepresentanterna om hur och när de skall nominera kandidater till unionsstyrelsen. Han berättade också att valnämnden fanns på Unionsrådet för att intervjua sittande styrelse.

 

Därefter avbröts rådet för lunch. Efter lunchen vidtog grupparbeten i sex grupper vilka arbetade fram till kvällen.

 

Söndagen inleddes av Jan-Olof Ohlander som sedan lämnade över till Göran Andersson och Sten Olsson från framtidsgruppen. De höll i gruppernas redovisning av lördagseftermiddagens arbete. Redovisningarna kommer att samanställas av Framtidsgruppen för att sedan resultera i en rapport. En kort sammanfattning kan lyda "det är bra som det är" men några mer drastiska förslag presenterades också av några grupper.

 

Efter kaffe presenterades en blandad kompott av information.

 

•   Räddningsinsatserna för fritidsbåtar kan lätt minskas med hjälp av utbildning. Väldigt många insatser beror på motorhaveri och dess följder. Om alla skulle känna sin motor bättre skulle insatserna kunna minskas rejält. Propagera för att båtägare tar Båtmeka nikeri ntyget!

 

•   Påmindes om möjligheten för Svenska Båtunionens medlemmar att få rabatt på bränsle hos Preem.

 

•   Berth Josefsson, från kansliet, informerade om att årets upplaga av Båtlotteriet dragit igång. Beställ lotter från kansliet, det är lättförtjänta pengar för klubben.

 

•   Unionsstyrelsen presenterades av ordförande, Jan‑Olof Ohlander.

 

•   Sten Olsson berättade om Ungdomskommitténs nystart och att Båtförbunden snart kan vänta sig ett brev från densamma. Det kommer att bli en ungdomskonferens dit kommittén önskar få representanter från alla Båtförbund.

 

•   Påmindes om att motionstiden till Båtriksdagen går ut 17 januari men att Unionsstyrelsen gärna tar emot motioner innan dess.

 

•   Nästa år (2003) firar Svenska Båtunionen 75‑årsjubileum. Jubilaren uppmuntrar till uppvaktning och påpekar att en insättning i Fonden för båtlivets utveckling kan vara en lämplig gåva.

 

•   Erik Bohlin rapporterade från arbetet i Sjögeografiska rådet. Det handlar för närvarande främst om att få sjökort med bättre djupinformation.

 

•   Föreningssparbanken informerade om sina tjänster för Båtklubbar men då förhandlingar med Svenska Båtunionen pågår fanns egentligen inte något färdigt att presentera.

 

•   Frågan om vindkraftens utbyggnad ventilerades och Miljökommitténs ordförande Harald Mårtensson förklarade att miljökommittén inte anser att detta är en miljöfråga utan handlar om andra saker som t ex sjösäkerhet och estetiska värden.

 

•   Lars von Malmborg från Båtorganisationernas Försäkringskommitté informerade om Svenska Sjö och båtförsäkringar. En bra bålsommar har resulterat i många skador vilket resulterat i ett något svagt förhandlingsläge inför årets förhandlingar. Man tänker dock inte gå med på några stora höjningar av premierna.

 

•   Lasse Bengtsson rapporterade från Sjösäkerhetsrådet. Man har efter många års önskan om haverikommission nu börjat arbeta med ett system för insamling och rapportering av insidenter.

 

•   Dalarnas Båtförbund ställde två frågor. ‑ Bekostas "redaktionsbåten", som nämns i många artiklar, av tidningen Båtliv? Svaret är nej, det är redaktörens privata båt. Man undrade också över om det inte är en bra idé att sända ut Båtiiv till frisörer, tandläkare, m fl som har väntrum där tidningen kanske blir läst av många. Svaret är att det fungerar så redan nu. Om ett båtförbund har förslag på någon som bör få tidningen kan man meddela detta till Mait på kansliet så ordnar hon det om motiveringen är bra.

 

•   Staffan Högardh informerade om diverse tider för SBU. Båtriksdagen kungörs 16 veckor före densamma. Motionstiden och nomineringstiden går ut tio veckor före Båtriksdagen. Sex veckor före skickas handlingarna till Båtförbunden. Ordförandekonferensen äger rum 18 januari, dvs dagen efter motionstidens utgång.

 

•   Ansökningstiden för Fonden för båtlivets utveckling har förlängts till 22 november.

 

•   Ordförande Jan‑Olof Ohlander presenterade kanslipersonalen och gav en kort beskrivning av vilken huvudsyssla var och en har.

 

 

Unionsrådet 2002 avslutades sedan med lunch och många tog sig sedan vidare till båtmässan "Scandinavian Boat Show" på Stockholmsmässan.

 

 

Text: Patrik Lindqvist