Rapport från Unionsråd 5/6 februari 2005.

 

 

Vid Unionsrådet ([JR) närvarade Björn Axelsson och Tomas Kindstedt som representanter från

Östergötlands Båtförbund (ÖBF).

 

UR inleddes av Göran Andersson ordförande i Svenska Båtunionens (SBU). Därefter redovisades resultatet fram till UR vad respektive arbetsgrupp i Stadga samt Ekonomi och Demokratifrågor kommit fram till under dess arbete. Två grupparbeten genomfördes där behandlades vad arbetsgrupperna redovisats, med för- och nackdelar.

 

Allmän information om SBUs presenterades:
Ny IT‑struktur centralt under utarbetande, ‑ Medlemsregister, besiktning & informationsspridning är drivande faktorer. Datorprogram för klubbar kommer att bli viktig ingrediens, då medlemsregister är kostnadsdrivande att underhålla.
Ekonomi. Har blivit kärvare bl.a. på grund av minskade statsbidrag. Man har bromsat utgifterna redan nu.
Demokrati mellan medlemsförbunden. Ändringar i stadgar väntas 2006.
Mobila bensindepåer (alkylatbensin) diskuteras som EU projekt, där Sverige ligger långt framme. Juridiska kommitten har jobbat över ett år med "bortforsling av vrak". Riktlinjer för klubbar kommer publiceras i Båtliv.
Båtriksdag hålls i SöderköpingsBrunn 9‑10 april. Östergötlands BåtFörbund är värd.

 

Arbetsgruppen för Stadga vid UR var i stort sett överens med arbetsgruppen som under året arbetat om Stadgans formuleringar, men med vissa tillägg/ändringar. Vidare diskuterade gruppen de ideer som presenterats om en REGION indelning av FÖRBUNDEN, totalt Ut. Denna tanke hade gruppens deltagare svårt att se nyttan med, risken man identifierade var att de som endast deltog i Regionssammankomster inte skulle få sin röst hörd i Unionssammanhang. Dagens Förbund har en förankring i medelmsklubbarnas verksamhet, fördelningen har vuxit fram av egen kraft. Det råder ganska olika förutsättningar för respektive förbund, som man i dagsläget mer eller mindre specialicerat sig på. Gruppen tyckte att Regionstanken skulle slå sönder den specialicering som finns, och minska det demokratiska inflytandet. UR gav arbetsgruppen i uppdrag att fortsätta sitt arbete med hänsyn taget till de förbättringar som grupparbetet föreslagit.
Summering - UR gruppens rekommendation till fortsatt arbete med ämnet Stadga: Fortsatt utredning för Stadgegruppen i samarbete med Demokratigruppen, så nya stadgar och instruktioner finns att besluta vid Båtriksdag 2006.
Gemensam styrgrupp bör utses för aft säkerställa fortsatt frammåtskridande, framförallt med avseende på Instruktionerna som skall komplettera Stadgarna.

 

Gruppen för Ekonomi och Demokratifrågor diskuterade medlemsavgiften till SBU. Vad ska den gå till? Vad ska SBU göra för medlemsfbrbunden? Ska SBU ta ut en konferensavgift för alla Båtförbund även de som inte närvarar på möten? Det diskuterades även om det förslag från arbetsgruppen om sex regionala "storförbund". Vem ska vara sammankallande? Vem betalar? Sparar Båtförbunden pengar? Ska "storförbunden" bara skicka två deltagare till UR och vem utser dessa? Gruppen röstade om dessa "storförbund" med ett resultat på åtta för åtta emot.

 

Angående medlemsavgifter till SBU och Båtförbund så frågade ordförande i gruppen hur mycket respektive Båtförbunds medlemsavgift var för båtklubbarna, Detta varierade väldigt mycket, från 4 kr till 125 kr per medlem i båtklubbarna.
Ett förslag var att alla Båtförbund ska betala en Båtförbundsavgift där alla möten ingår. Detta skulle innebära att alla Båtförbund ska betala lika mycket i denna grundavgift samt en medlemsavgift per medlem i båtklubbarna.
Det diskuterades också huruvida man ska ha Båtriksdag, Unionsråd samt Ordförandekonferenser varje år. Gruppen var överens om att Båtriksdag och 'Unionsråd ska hållas varje år. Däremot var gruppen inte lika säker vad det gäller Ordförandekonferensen.

 

Gruppen för Ekonomi och Demokratifrågor var i stort sett överens med arbetsgruppen. UR gav arbetsgruppen i uppdrag att fortsätta sitt arbete.

 

Vid pennan

 

Björn Axelsson, Tomas Kindstedt

 

Linköping i februari 2005.