Unionsråd 12-13 november 2005

 

Huvudämnet för unionsrådet var att behandla ett förslag från en arbetsgrupp till nya stadgar för SBU. En grundprincip i förslaget är att ha så stabila stadgar att de inte behöver ändras på grund av förändringar i omvärlden. Alla mindre detaljer är därför utlyfta till direktiv för olika organ. Stadgarna kräver två årsmöten för att ändras; direktiven kan ändras på ett årsmöte. I stadgarna anges att direktiven finns. Alla styrande dokument som stadgar, direktiv och instruktioner ska finnas i en förteckning med utgivningsdatum och revisionsläge. Förteckningen anger från vilken dag dokumentet äger tillämpning. Om inte ett dokument finns noterat där så har det ej trätt i kraft.Arbetsgruppens förslag att grunda rösträtt till SBU på antalet klubbar inom förbund istället för antalet till förbundet via båtklubbar anslutna medlemmar var den största frågan. Östergötland yrkade på att behålla medlemsantalet som rösträttsgrundande men med den ändringen att alla medlemmar inom en familj, inklusive barn, ej ska upptas i rösträttsunderlaget. Endast avgiftsgrundande medlemmar räknas. Då blir det en enkel princip, att de som betalar och får tidningen Båtliv, räknas in i rösträttsunderlaget. Några beslut kan ej fattas på unionsråd, men en omröstning gav att en majoritet röstade på att behålla nuvarande ordning med medlemsantal. 24 röstade för det vid en enkel handuppräckning och 16 röstade för klubbantal som rösträttsgrundande.

IT-kommittén redogjorde för utfört arbete för att förenkla redovisning av adressregister för Båtliv och funktionärer inom båtklubbar. Systemet bygger på att båtklubbarna ej behöver några speciella program utan allt sköts via webbsidor, där man kan ange nya uppgifter. Inloggning måste ske och olika behörighetsnivåer styr åtkomlighet. För tidningsadressregistret kan även filer som tidigare tas emot. Båtbesiktningsprotokoll ska hanteras likartat. Systemet beräknas vara i drift i februari 2006, då också en ny hemsida tas i drift.

Johan Lindqvist från Svenska Folkspel i Göteborg redogjorde för möjligheterna för ideella föreningar att få ökade intäkter. Svenska Folkspel har produkterna Sverigelotten, Julkalendern och Bingolotto. Företaget ägs av föreningslivet. Under 2004 tillfördes föreningslivet 600 miljoner. Inom SBU utnyttjar endast 22 klubbar möjligheten till extraintäkter från Svenska Folkspel. En klubb, Insjöns Båtklubb i Dalarna, har finansierat byte till Y-bommar vid sina bryggor helt med medel från Svenska Folkspel. Projektet kostade en kvarts miljon kronor. Möjligheten att sälja en prenumeration på Bingolotto är ny och minskar behovet av frekventa försäljningsinsatser. Mer information kan fås på www.folkspel.se.

Hans W. Berglund underströk vikten att stadgarna för ideella föreningar är tydliga med ändamål, verksamhet och öppenhet på grund av skattemyndigheternas ökande kontroll av föreningar. Externa intäkter på upp till 20 tusen behöver ej redovisas. Blir intäkterna större måste 70-80 % av dessa gå till ideell verksamhet. Annars kan det bli skatt på överskottet från den externa verksamheten. I verksamhetsberättelser bör ungdomsverksamhet, tävlingar mm. komma först. Eventuell hamnverksamhet tas upp sist. Klubbholmar ska betraktas som friluftsverksamhet. Hans W. Berglund meddelade även att besiktningsmännen är försäkrade genom att de nu finns inlagda i SBU:s grundförsäkring för båtklubbar.

Som svar på en motion från Östergötlands Båtförbund om en enkel och handgriplig instruktion för båtklubbar hur reglerna kring personuppgiftslagen ska tillämpas, har P.G. Traung utarbetat en skrift "PM angående personuppgiftslagen (PUL)" daterad november 2005. Eftersom den var helt ny angavs ej hur och i vilken form den ska distribueras till båtklubbar.

Västkustens Båtförbund visade en tillsynshandledning ur miljösynpunkt för båthamnar. Målet med skriften är att göra en egencertifiering av en klubbhamn som motdrag till avgiftsbelagd kommunal tillsyn. Mer finns att läsa på www.miljosamverkan.se.

Nästa båtriksdag hålls den 8-9 april på Park Inn vid Arlanda. Från 2006-01-01 byter SBU adress till Svenska Båtunionen, af Pontins väg 6, 115 21 Stockholm.