Rapport från samrådsgruppen ”Sjöräddning Bråviken” 2004-04-28


Samrådsgruppen hade sitt sammanträde förlagt till polishuset i Norrköping. 


Inom Bråvikens sjöräddningsområde har under år 2003 inträffat totalt 27 sjöräddningar, varav 8 fall i juli. Antalet fall minskar, men det beror delvis på att MRCC, som är den centrala sjöräddningsorganisationen, numera har en strängare bedömning. För att räknas som sjöräddning ska fara för liv föreligga eller kunna uppstå. När läget inte är akut så hänvisas till kommersiella tjänster. Enligt MRCC har antalet sökfall kraftigt minskat, vilket kan tillskrivas mobiltelefonens stora utbredning. För SSRS i Arkösund hade man 17 sjöräddningsfall 2003 medan man för några år sedan låg runt 30. Antalet utryckningar totalt har dock inte minskat. Mälaren har hela 41 antal sjöräddningsfall. 


Göran Johansson, räddningsskeppare för SSRS i Arkösund, beskrev problem med utlarmningen vid sjuktransporter. Sjuktransporter från en båt räknas som sjöräddningsfall medan sjuktransporter från öar har landstinget som huvudman. Landstinget har avtal med räddningstjänsterna i länet. I Arkösund har Norrköpings räddningstjänst tillgång till utbildad sjukvårdspersonal (sjuksköterskor). Samma personer är också engagerade i SSRS:s räddningsbåt. Kommer larm direkt från SOS så får personalen larm via Minicall att infinna sig vid räddningstjänsten trots att de ibland ska vara vid båten. Det finns två olika koder på Minicallen för utryckning till räddningstjänst respektive SSRS-båtarna men bara den ena nyttjas. Ett annat problem är att resurserna i Arkörsund inte utnyttjas om det är larm från en ö som ligger söder om Norrköpings kommun gräns i skärgården. Där gjorde Hans Eriksson klart att sådana hinder inte föreligger från räddningstjänsten i Norrköping emedan landstinget betalar sjuktransporterna i hela länet. Kommer larm via MRCC så väljer de närmaste båt då de ej har tillgång till information om båtens sjukvårdskapacitet. MRCC kan ej larma via Minicall. När SOS larmar får berört sjukhus förhandsinformation om fallet. När MRCC larmar ges ej sådan information.


Eftersom landstinget i Östergötland är huvudman beslöts att kalla en representant från landstinget i Östergötland att ingå i gruppen. Landstinget i Södermanland har sedan länge en läkare som representerar landstinget i gruppen. Diskuterades också om inte helikoptertransport av patienter bör övervägas. Fungerar bra på andra håll. Mats Malmsten, läkare från Nyköpings lasarett, påpekade att Nyköping nu är det enda dygnetruntöppna sjukhuset på en väldigt lång kuststräcka. Varken Norrköping eller Södertälje har kirurgimottagning nattetid. Kuststräckan Västervik - Huddinge ska betjänas av Nyköping.


Polisen i Östergötland kommer inte att ha någon polis i skärgården. Uppstår behov av besök på öar har de avtal med vissa transportföretag då polisen inte har någon egen båt längre liksom i Södermanland. Två poliser från gränspolisen (ej länsbunden organisation) kommer att under sommarmånaderna vara stationerade på Kustbevakningens båt i Gryt.


Under hösten 2003 hölls en sjöräddningsövning utanför Oxelösund. Övningen finns beskriven på ÖBF:s hemsida under länken Sjöräddningsövning. Beslöts att en räddningsövning ska hållas vid Arkö den 16 september 2004. Den läggs i samband med att sjöräddare från Baltikum utbildas vid skolan.


Nästa samrådsmöte förläggs till Sjöfartverkets huvudkontor i Norrköping den 26 oktober 2004.


OLOF NIRS