Östergötlands Båtförbund                         2003-11-06

Jan Boström

 

Minnesanteckningar från Vättemdagen 2003.

 

Vättemdagen genomfördes i Vätternvårdsförbundets regi för första gången den
6. november 2003.

 

Vätternvårdsförbundet, där ÖBF är medlem, är en ideell organisation som arbetar för Vättern genom att

 

• Påverka samhällsplaneringen för sjöns bästa.

 

• Samordna och utvärdera undersökningar.

 

• Initiera konkreta åtgärder, t ex driva projekt.

 

• Sprida information om Vättern, bl a genom rapporter, leda konferenser, mm.

 

 

Man vill med bl a dessa åtgärder nå målen:

 

• Bevara sjön som näringsfattig klarvattensjö.

 

• Bevara yrkes‑ och fritidsfiske samt friluftsliv.

 

• Säkerställa en god vattentäktskvalité.

 

Den information som gavs vände sig till alla som, på något sätt, har intresse av frågor som i vid mening berör Vättern och dess omland.

 

 

C:a 150 personer, yrkes-och fritidsfiskare, kommun- och länsstyrelsefolk, företrädare för turistnäringen och båtfolk i största allmänhet hade infunnit sig till hotell Bellevue i Hjo för att under en heldag få ta del av föreläsningar av hög klass och intressanta diskussioner inom tre temablock: Fiske, Miljögifter i Vättern samt Turism. Att detaljerat återge de olika föreläsningarnas innehåll är inte möjligt utan detta får ses som en "aptitretare inför nästa Vätterndag, som avses hållas 2005 på den östra sidan.

 

 

Efter inledningar om Hjo kommun samt Vätternvårdsförbundet igår, idag och i morgon inledde Anton Halldén från lansstyrelsen I Jönköping med att tala om fiskevård i och runt Vättern. Här framkom att fisketrycket just nu är i högsta laget, att laxisättningen kommer att minska (20 000/år från 2004) samt att arbetet med att skydda lekplatser för röding och öring prioriteras. (På Radio Skaraborg kunde kl 1630 dessutom höras att förbud för rödingfiske skulle kunna införas beträffande vissa områden redan 2004).

 

 

Per Nyberg från Fiskeriverket tog vid och redovisade statistik rörande yrkesfiskets i Vättern utveckling under det senaste århundradet. Denna statistik är unik. Här redovisades det faktum att antalet småröding i fångsterna minskar ‑ reproduktionen minskar alarmerande (se ovan) samt att fångsterna totalt minskar. Han sade även att kräftfångsterna blir allt viktigare för yrkesfiskarna och att man misstänker att signalkräftan dessvärre inte är helt pestresistent.

 

 

Martin Engström från länsstyrelsen i Örebro, redovisade signalkräftans immigration från USA till Europa på 1860‑talet. Den första utsättningen i Sverige skedde 1907 i Mälaren. 1000 signalkräftor från Californien sattes 1969 ut i norra Vättern och detta ger idag en fångstvolym på totalt ungefär 40 ton/år! Man är relativt osäker på vilken inverkan beståndet har på övrigt liv i sjön. Den rikligaste förekomsten finns i de norra och östra delarna.

 

Johan Hammar från Fiskeriverket redovisade rödingens flertusenåriga historia i Vättern och andra sjöar.

 

Härefter följde en förevisning av Michael Palmgren från Klockargardens Film i Lund. Han redovisade de undervattensfilmningar av Vätterns botten som gjorts för att klarlägga fauna och flora i olika områden. Utvärderingen, förutom att det är gott om kräftor, kommer att redovisas under våren 2004.

 

 

På temat "miljögifter i Vättern» inledde Per Larsson från Lunds Universitet med en redovisning av hur olika gifter upptas i olika fiskar och en slutsats kan vara att i de renaste vattnen simmar de giftigaste fiskarna samt att gifthalten ökar med åldern.

 

lngela Helmfrid från Yrkes- och Miljömedicin i Linköping avslutade detta block genom att redovisa sin undersökning av förekomsten av miljögifter hos högkonsumenter av Vätterfisk och konstaterade att det finns ett klart samband mellan höga gifthalter i blodet och hög konsumtion.

 

 

Claes-Göran Österlund från Göta Kanalbolag redovisade de turistsatsningar som kommunerna runt Vättern planerar inför turistsäsongen 2004. Inga stora förändringar planerades för båtturismen på kanalen men man skulle sträva efter att även få ut båtarna på Vättern genom olika marknadsföringsåtgärder och erbjudanden. Dessutom planerades fler och exklusivare cykelpaket med möjlighet att korsa Vättern med olika båtar.

 

 

Vätterndagen avslutades med en panelutfrågning under ledning av Bertil Johansson

från Svenska insjöfiskares Centra/organisation.