Rapport från Vätternvårdsförbundets årsstämma 01-05-08 i Zinkgruvan.

 

Vätternvårdsförbundet höll sin ordinarie årsstämma i Folkets Hus i Zinkgruvan, den 8 maj 2001.
Vätternvårdsförbundets huvuduppgift är att fullfölja det undersökningsprogram som Regeringen fastställt för de tre största sjöarna i Sverige. Man har ett omfattande provtagningsprogram som omfattar inte bara sjön utan även tillrinningsområdet. Man har haft 37 medlemsorganisationer/företag under år 2000, detta ger 204 andelar, ÖBF får betala för en andel (2549:-). 85% av medl. avg. används för undersökningar resterande 15% används för administration.

Valen skedde helt enligt valberedningens förslag.

Vår motion behandlades positivt och vi kan räkna med medverkan av Vätternvårdsförbundet vid vår Miljökonferens i höst. VU kommer vid sitt nästa möte behandla mina ytterligare förslag på bidrag.

 

Limnologen Måns Lindell redogjorde för miljösituationen i Vättern:
En nyframtagen hemsida ”http://www.vattern.org/ ”presenterades. Den innehåller de flesta rapporterna och mycket information om Vättern och dess miljösituation. En mycket läsvärd hemsida för de som är intresserade av Vätterns miljötillstånd.

 

Man har tre olika arbetsgrupper • Kväve •Metall • PUM (påverkan urban miljö)

Man håller på med en undersökning av hur bly från ammunition läcker ut i vattnet, ett projekt som drivs av Örebro högskola.

Vattenståndet varierar och det påverkar mätresultaten. Halten av tungmetaller har en högsta koncentration på våren.

Kvävet är ett problem fortfarande och halterna 800µg/l ligger över gränsvärdet 600µg/l som är satt som mål. Däremot ligger fosforhalten 4-5 µg/l, under målet 6µg/l. Algblomningen har minskat och siktdjupet är ca 12m på våren och 15m på sensommaren. Det är samma värden som fanns på 30-40-talen. UV-ljuset tränger ned ca 2m. Salthalten ökar och ledningsförmågan har ökat 25% under de senaste åren.

Nästa stora utvärdering av Vättern kommer att presenteras i augusti i år.

Ekonomin går de senaste åren med ett budgeterat underskott på 100 000 :-/år. Detta för att komma i balans med ett tidigare överskott från början av 90-talet. Om tre år i balans, sedan ska medlavgifterna täcka driften.

Medlemsavgiften har varit konstant i sju år. Stämman beslöt om en indexjustering av medlemsavgiften på 7,5% som en engångsjustering, för de närmaste 6 åren. Ramdirektiven ger en rapporteringstid av 6 år.

Naturvårdsverket bidrar med 400 000:- till analysprogrammet. Försvaret i Karlsborg ställer upp med undersökningsfartyg för en symbolisk kostnad.

 

Kajsa Markusson från Fiskeriverket berättade om framtida syn på fisk och fiske i Vättern. Sik och röding de viktigaste arterna, men kräftorna kommer starkt. Efter en dålig första utsättning redan 1968 (1000st) har det gått bättre. Vättern är en mycket lämplig sjö för kräftor, med fina fångster 10-15 st. / bur och natt, framförallt på 50-80m djup.

 

Som avslutning fick vi titta på gruvdriften vid Zinkgruvan och även göra ett besök på Gruvmuseet.

Nytt är att man ska gjuta igen gruvhålen med gruvsanden blandad med cement, pastan pumpas ned i hålen. Detta ger möjlighet att bryta all malm utan att behöva lämna kvar partier som stöd. Ett återstående problem är att 1m3 brutet berg, ger 1,7 m3 sand. Det blir ett överskott trots att man utvinner metallerna.

 

 

 

 

Harald Mårtensson / ÖBF