Rapport från årsmöte i Vätternvårdsförbundet 7 maj 2004


Vätternvårdsförbundet, där Östergötlands Båtförbund (ÖBF) är medlem, har haft årsmöte i Borghamn under ordförandeskap av Kjell Aldstén, vice styrelseordförande. Till ny ordförande efter förre landshövdingen Birgit Friggebo valdes Bo Landholm, länsråd i Jönköpings län. Han är sedan tidigare medlem i styrelsen. Avgiften för en andel, som ÖBF har, höjdes med 20 procent till 3365 kronor för år 2005. Denna höjning var förutsedd sedan lång tid tillbaka emedan man avsiktligt förbrukat innehavt kapital. På denna punkt blev det votering emedan styrelsen föreslog en etappvis höjning med 5 % för 2005 och 15 % för 2006. Detta skulle emellertid leda till att under 2005 fanns inga pengar för åtgärdsgrupperna, bland annat för kväve och metall. 14 röstade för en direkt höjning medan endast två röster gavs för en etappvis höjning. ÖBF röstade för en direkt höjning men mest med argumentet att det vore administrativt krångligt med etappvis höjning för så låga penningsummor det är fråga om.

Vätternvårdsförbundet har bytt konsult för analyser med mera. Tidigare hade man SLU men nu bytt till Analycen och Pelagia. Vänern har fortfarande SLU medan Mälaren nyttjar Alcontrol. Upphandlingen enligt lagen om offentlig upphandling (LOU) har krävt mycket arbete. SLU har nu dessutom överklagat till länsrätten och senare till kammarrätten, där ärendet nu ligger. Genom byte av konsult har man fått ner kostnaden 150 000 jämfört med SLU: s tidigare nivå.

Naturvårdsverket ansvarade tidigare för övervakningen av Forsviksån men nu har Vätternvårdsförbundet övertagit denna. Ån är det näst största tillflödet till Vättern. Tidvis mycket kvävehalter i Ålebäcken (Ödeshög) är nu åtgärdade. De berodde på att en fabrik för potatisbehandling, bland annat skalning, hade brunnar som tidvis inte fungerade utan svämmade över. Detta är nu löst och vattenvärdena är normala i bäcken.

Under år 2003 utgavs nio rapporter. Samtliga dessa finns på hemsidan, www.vattern.org. Hemsidan är nu uppdaterad i ny form.

Enligt yrkesfiskarna minskar tillgången på röding ytterligare. En betydligt kraftigare minskning uppvisar siken som nu är nere på rödingnivå. Under 1970-talet med de höga fosforhalterna var sikfångsterna mycket rikliga. Rödingen gick ner innan den stora kräftexplosionen kom. Om det finns kräftor på rödingens lekplatser är ej känt. Mer kunskap om vilka effekter utsättningen av lax bör man även skaffa. Yrkesfiskarna påpekade att tolkningen av fångsterna får göras försiktigt emedan man har bättre nät nu än tidigare bomullsnät.

En ny Vätternvårdsdag liknande den i Hjo planeras under 2005. Måns Lindell flaggade för att anslutna medlemmar ska få tillfälle att presentera sig i en enkel utställning. Ett tillfälle som ÖBF kanske ska bevaka.

En viss besvikelse var att den nya vattenvårdsplanen ej blev klar att antaga i år. Tidigare fanns fyra planer sedan 1970. 2001 togs beslut om att göra en ny plan. Hösten 2002 skedde insamling av material. Planen skulle ha varit klar 2003 för att gå ut på remiss och antagas på årsmötet 2004. Nu går planen ut på remiss i sommar och beräknas bli antagen våren 2005.

Den nya planen följer EU: s ramdirektiv. Dessa finns utgivna på svenska av Naturvårdsverket under titeln "Helhetssyn i vattenvården". Vätternvårdsförbundet avser att verka för följande övergripande miljömål:

1. Bevara Vättern som en näringsfattig klarvattensjö.

2. Bevara Vättern med ett för sjön naturligt, väl fungerande ekologiskt system.

3. Bevara Vättern som ett riksintresse för yrkesfiske.

4. Bevara Vättern som ett riksintresse för naturvård.

5. Bevara Vättern för friluftsliv och rekreation.

6. Säkerställa Vätterns vattenkvalitet med avseende på sjön som vattentäkt.

Efter årsmötet företogs ett mycket intressant studiebesök hos Borghamns Stenförädling AB.


Olof Nirs     Björn Axelsson