Sjösäkerhetskurs ÖBF, 18 april 2009

Det är tredje året som Östergötlands båtförbund tillsammans med skepparna vid sjöräddningsstationen vid Arkösund har sin sjösäkerhetskurs.


På kursen som skedde den 18 april deltog ett 20 tal personer från olika båtklubbar anslutna till ÖBF. På förmiddagen fick kursdeltagarna information om flytplagg och överlevnadsutrustning. Även information om radar och GPS navigering ingick. Deltagarna fick också information om hur man vårdar och hanterar uppblåsbara räddningsvästar.


På eftermiddagen fick kursdeltagran lära sig att överleva i kallt vatten. En praktisk övning genomfördes där deltagarna iklädda överlevnadsdräkter fick träna på att kravla sig upp i en livflotte. Att komma upp i livflotten kan ställa till problem. Är man redan utmatta kan det vara mycket svårt att komma upp.


I stort sätt han mara bara en chans att komma upp, alla krafter går åt och det gäller att ge allt vid förta försöket att komma upp på flotten säger Christer Falk från SSRS.


Deltagarna på kursen fick också möjlighet att prova på att köra räddningsbåt 90 i hög fart, samt praktiskt navigera med elektroniska hjälpmedel såsom GPS E-sjökort och Radar. Det var Jim Karlsson och Christer Falk som var de bägge skepparna på räddningsbåt 90. De uppger att alla deltagarna sköte sig bra och att de kunde hantera båten i 35 knop.


Deltagaren fick prova på att skjuta nödraketer och tända varningsbloss. Det var många nödraketer som avfyrades, mycket nära var det att man sköt ned en fiskmås som irrat sig in vid Lammskär, där de praktisk momentet utfördes, såsom livflotte övningen samt uppskjutning av nödraketer. Kusen avlutades för dagen vid Arkösund kl 17.00. Alla deltagarna fick ett intyg att sätta in i NFB:s intygsbok.


Alexander Johansson,
som även tagit bilderna från övningarna och som finns under, Från verksamheten.